Goethe
Text dotazu
Jak často se Goethe objevoval v Severních Čechách? Zmiňuje se někde o Faustovi? Potřebovala bych detailnější informace k jeho dílu?
Odpověď
J. W. Goethe měl poměrně silný vztah k Čechám, zvláště k Teplicím a Mariánským Lázním, kde se také seznámil se svou životní láskou (byl již velmi starý a ona byla velmi mladá) Ulrikou von Levetzow z Třebívlic na Litoměřicku. Navštěvoval i Ústí nad Labem, kde obdivoval krajinu, zajímal se o skladbu skalisek a o minerály. V Ústí nad Labem byl několikrát v letech 1812-1813. Teplice opustil 3 týdny před chlumeckou bitvou s Napoleonem. Odjížděl přes Chlumec, Varvažov, Nakléřov a Petrovice do Výmaru. V květnu 1813 s Marií Pavlovnou, sestrou ruského cara Alexandra I., Chlumec navštívil. Sbíral také minerály, které pak daroval českému Národnímu muzeu.
Pro více informací doporučujeme mj. tuto literaturu:
Goethe a Čechy
10x10 osobností Ústeckého kraje. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2010, s. 50.
-ab-. Přátelství J. W. G. a J. Ev. Purkyně. Česká literatura. 17, 1969, č. 4, s. 444.
BAUER, Jan. Goethova poslední láska se nikdy neprovdala. Ústecký deník. 24. 4. 2012, č. 97, s. 10.
FARSKÝ, Miroslav. Goethe a severní Čechy. Průboj. 1. 3. 1981.
FARSKÝ, Miroslav. Johann Wolfgang Goethe v severních Čechách. Průboj, 19. 3. 1982, s. 5.
FIALA, Jan Šimon. Kníže básníků J. W. Goethe v Čechách. Praha: Bílý slon, 1999. 127 s.
HEJL, František: Příspěvek k příští literární mapě Ústeckého kraje. Ústí nad Labem: Krajská knihovna M. Gorkého, 1950. 20 s.
HOUFKOVÁ, Helena. Johann Wolfgang Goethe v Chlumci. Ústecké přehledy. Listopad 1999, s. 59.
JIČÍNSKÁ, Veronika: Goethe: velký německý básník svým Čechům rozuměl. Hospodářské noviny. 54, 1. 2. 2010, č. 21, s. 10.
KOBLIHA, Jan. Básník Goethe si oblíbil Bořeň. Ústecký deník. 21.-22. 4. 2001, SD magazín [příloha], s. 6. 1 obr.
Kraus, Arnošt Vilém. Goethe a Čechy. Praha: A. V. Kraus, 1896. 214 s.
Kraus, Arnošt Vilém. Goethe a Čechy. [část 2.,]. Praha: A. V. Kraus, 1896. [2], 214 s.
MICKA, Jan. Chomutovsko literární: literární místopis okresu Chomutov. Chomutov: Okresní knihovna, 1991, s. 23.
OSTROVSKÁ, Sylvia. V Teplicích byl Goethe 3x. Deník Směr. 27. 9. 1999, s. 9. 1 obr.
(pak). Poslední láska Ulrika. Ústecký deník. 21.-22. 8. 1999, SD magazín [příloha], s. 10.
PETERKOVÁ, Marie. Spisovatel Goethe a lékař Stolz měli společnou zálibu - mineralogii. Ústecký deník. 13, 16. 7. 2005, č. 165, s. 16.
Petiška, Eduard. Goethe v Čechách a Čechy v Goethovi. Praha: Martin, 1999. 55 s.
SLACH, Miroslav. Kdyby... Dialog. 1992, č. 2, s. 8-9.
Šamberger, Zdeněk. Goethe v českých lázních. Západočeský historický sborník. 1997, s. 115-163.
Třebívlicko 99: osudová láska J. W. Goetha a Ulriky von Levetzow v Třebívlicích. Uhlířské Janovice: Silvestris, 1999. 127 s., [16] s. obr. příl.
(vo). Goethe třikrát v Teplicích. Ústecký deník. 1.-2. 9. 2001, SD magazín [příloha], s. 6.
URZIDIL, Johannes. Goethe v Čechách. Příbram: Pistorius & Olšanská, 2009. 501 s.
Vlčka, Jiří. Goethe a Čechy. Naše rodina. 1992, 14, s. 3.
Významné osobnosti Chomutovska. 10. Chomutov: Středisko knihovnických a kulturních služeb, 2013, s. 7.
O Faustovi (a další díla)
BRATRÁNEK, František Tomáš. Výklad Goethova Fausta. Praha: Odeon, 1982. 194 s.
HORÁK, Petr. Goethův Faust ve výkladu F. T. Bratránka. Jižní Morava. 19, 1983, sv. 22, s. 241-243.
JIRÁT, Vojtěch. Dva překlady Fausta: rozbor slohu Jaroslava Vrchlického a Otokara Fischera. Praha: Borový František, 1930. 158 s.
JUST, Vladimír. Faust jako stav zadlužení: desetkrát o Faustovi, pokaždé jinak. Praha: Karolinum, 2014. 177 s. ISBN 978-80-246-2398-6.
Kniha o Faustovi: jak vznikla pověst o tomto mudrcovi, taškáři, kouzelníkovi a učenci, jak pronikla do literatury i na jeviště a proč se znovu a znovu rodí. Praha: Mladá fronta, 1982. 198 s.
MACURA, Vladimír. Slovník světových literárních děl. 1, A-L. Praha: Odeon, 1988.
SOBOTKA, Milan: O výklad Goethova Fausta. Kritický sborník. 18, 1998/1999, č. 2/3, s. 122-126.
STEINER, Rudolf. Duchovní výklad ke Goethově Faustu. Díl 1, Faust, člověk usilující. Svatý Kopeček u Olomouce: Michael, 2003. 335 s. ISBN 80-86340-14-7.
Použité zdroje
Databáze Regionálních osobností SVKUL: http://katalog.svkul.cz/l.dll?hal~1000037261&TL=ZLRW
Katalogy a databáze Národní knihovny ČR: Souborný katalog ČR; Výběr článků v českých novinách, časopisech a sbornících (ANL)
Bibliografie české literátní vědy (Ústav pro českou literaturu AV ČR)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Ústí nad Labem
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
20.11.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu