Genocida/holocaust
Text dotazu
Prosím o upřesnění pojmů genocida a holocaust. Můj výklad je ten, že genocidu chápu jako obecnější výraz pro zničení národní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny. Holocaust ( šoa ?) je pak zničení vztahující se pouze na Židy za 2. sv. války. Je to takto správně ?
Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu uvádíme vysvětlení z Akademického slovníku cizích slov. Praha : Academia 1998 :
holocaust = v letech 1933-1945 vyhlazování Židů i příslušníků jiných národů nebo národností nacisty, úplná zkáza, zničení vůbec,
genocida = vyhlazování, vyhlazení (úplné nebo částečné) národních, etnických, rasových nebo náboženských skupin obyvatelstva.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.02.2015 16:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu