Geneticky modifikované organismy
Text dotazu
Chtěl bych se prosím zeptat na největší odpůrce/zastánce a na argumenty pro a proti zavedení GMO na trh. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, odpovědi na své dotazy byste mohl nalézt v následujících publikacích (nalezené v elektronickém katalogu NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
Ekologické zemědělství a GMO : otázky koexistence : vaše otázky - naše odpovědi. Olomouc: Bioinstitut, c2008. 37 s. : barev. il., mapa ; 15 cm. ISBN 978-80-904174-6-5 (brož.)
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200902/contents/nkc20091853100_1.pdf
Genetické modifikace - možnosti jejich využití a rizika / [autoři Tomáš Kažmierski ... et al.]. Praha : Ministerstvo životního prostředí České republiky, 2008. 48 s. ; 22 cm. ISBN 978-80-7212-493-0 (brož.)
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200902/contents/nkc20081834135_1.pdf
Geneticky modifikované organismy : otázky spojené s jejich vznikem a využíváním / Kateřina Demnerová ... [et al.] ; editor Zuzana Doubková. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 2003. 38 s. ; 21 cm. ISBN 80-7212-259-2 (brož.)
Přínosy a rizika GMO využívaných v zemědělství a potravinářství ve vztahu k bezpečnosti potravin a k ochraně životního prostředí : sborník ze semináře :
Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha-Ruzyně, 26. říjen 2005 / editoři V.
Stejskal, F. Kocourek & Z. Pažourková. Praha : Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2006. 93 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-86555-84-4 (brož.)
V článcích z databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), další si můžete v bázi vyhledat zadáním spojení geneticky modifikované organismy do pole Předmět:
RAKOUSKÝ, Slavomír; HRAŠKA, Marek. Bezpečnost a potenciální rizika GM plodin - ekologická a další rizika. In: Rostlinolékař. -- ISSN 1211-3565. -- Roč. 19, č. 4 (2008), s. 27-30
VONDREJS, Vladimír. Červená genově modifikovaným plodinám?. In: Vesmír. -- ISSN 0042-4544. -- Roč. 83, č. 12 (2004), s. 700-702.
SOUKUP, Josef; HOLEC, Josef; NOVÁKOVÁ, Kateřina. Ekologická a environmentální rizika pěstování transgenních plodin. In: Úroda. -- ISSN 0139-6013. -- Roč. 56, č. 7 (2008), s. 72-75.
OVESNÁ, Jaroslava. Hodnocení rizik při používání GMO. In: Farmář. -- ISSN 1210-9789. -- Roč. 12, č. 12, (2006), s. 22-23.
BOUMA, David et al. Proti Bt-kukuřici zase Německo. In: Zemědělec. -- ISSN 1211-3816. -- Roč. 17, č. 20 (2009), s. 21.
DROBNÍK, Jaroslav. Transgenní plodiny jsou výhodné. In: Zemědělec. -- ISSN 1211-3816. -- Roč. 17, č. 16 (2009), s. 7.
ŠMARDA, Jan. Transgenní rostliny (GMO) ano či ne? Jan Šmarda. In: Universitas. -- ISSN 1211-3384. -- Roč. 2005, č.1, s. 61-64.
BOUMA, David. V Senátu se hovořilo o transgenech. In: Zemědělec. -- ISSN 1211-3816. -- Roč. 15, č. 47 (2007), s. 12.
Internetové odkazy:
http://ekonomika.ihned.cz/c1-25962340-experti-drahe-potraviny-a-zmeny-klimatu-podpori-gmo
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005012118
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2008121905
http://aktualne.centrum.cz/priroda/clanek.phtml?id=622327
V případě, že budete potřebovat podrobnější informace, můžete se obrátit na Infopult Zemědělské a potravinářské knihovny, referenční službu podobnou Ptejte se knihovny zaměřenou na oblast zemědělství a potravinářství - http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2009 12:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu