Gambling
Text dotazu
Dobrý den prosímvás nevíte kde bych mohla sehnat
kolik lidí v ČR a ve světě je závislích na herních automatech?
Odpověď
Dobrý den,
statistické údaje z oboru zdravotnictví zpracovává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (http://www.uzis.cz).
Údaje (z r. 2008) o počtu patologických hráčů, kteří byli v ambulantní péči, můžete získat ze Zdravotnické ročenky České republiky (http://www.uzis.cz/news.php?mnu_id=1100), kapitola 2.12.1 Duševní onemocnění a psychiatrická vyšetření v ambulantní péči, str. 90.
Podrobnější údaje pak naleznete v publikaci Psychiatrická péče 2008 (viz e-knihovna http://www.uzis.cz/download.php?ctg=10&mnu_id=5300)
Přehled je dostupný také v následujících článcích:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=649556
http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2009/10/07/pocet-lecenych-gambleru
-dle-kraju/
http://www.ppzdravi.cz/zavislosti/v-cesku-se-loni-lecilo-1865-gambleru.html
Popřípadě:
TAUBEROVÁ, Daniela. Gamblerů v kraji přibývá: Olomoucký kraj má v republice
druhý nejvyšší počet závislých hráčů na počet obyvatel. In: Olomoucký deník.
ISSN 1801-9781. Č. 70 (20090324), s. [1], 2.
NEŠPOR, Karel; CSÉMY, Ladislav. Kolik je v České republice patologických
hráčů?. In: Psychiatrie. ISSN 1211-7579. Roč. 9, č. 3 (2005), s. 244-247.
Podobný statistický přehled na mezinárodní úrovni se nám bohužel nepodařilo
nalézt, Světová zdravotnická organizace (WHO), která zpracovává zřejmě
nejpodrobnější tabulky, sleduje pouze rizikové faktory jako spotřebu tabáku,
alkoholu, drog, obezitu atd. Určité informace byste mohla získat
prostřednictvím internetu (např. Google) ze statistik veřejného zdraví
(public health) jednotlivých států, nejvíce jsou však opět zaměřeny na
závislosti na alkoholu, kouření, drogách.
Na těchto stránkách naleznete odkazy na ministerstva zdravotnictví a
statistické úřady jednotlivých států, kde by bylo možné údaje dohledat:
http://apps.who.int/whosis/database/national_sites/index.cfm
Pro tyto státy jsme nalezli statistický přehled věnující se přímo hráčství:
Kanada -
http://www.ccsa.ca/Eng/Statistics/Canada/Pages/GamblingStatistics.aspx
USA - http://www.oagaa.org/html/statistics.htm
Švédsko -
http://www.fhi.se/en/News/News/Minor-gamblers-in-many-various-types-of-gambl
ing/
USA - Massachusetts -
http://www.mass.gov/Eeohhs2/docs/dph/behavioral_risk/alcohol_drug_reprt_02.p
df
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.03.2010 09:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu