Gajdač - původ jména
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ jména - Gajdačová (Gajdač) děkuji a přeji pěkný den
Odpověď
Informace k příjmení Gajdač naleznete v monografiích:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8, uvádí příjmení Gajda - a gajdy = dudy; hanácky gajdat se = toulat se; Gajdácz, Gajdáč, Gajdáček, Gajdečka, Gajdík, Gajdoš (potulný šumař), Gajdošík, Gajdušek, Gajdůšek, Gajdušík, Gajdrica.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s., jsou uvedena příjmení odvozená od uměleckých povolání: Gajdoš, Gaidoš, Gajdošek, Gajdošík, Gajdušek, Gajdůšek, Kajdoš, Kajdaš, Gejdoš.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie. V Praze : A. Kotík, 1894. 288 s., uvádí příjmení odvozená z živností uměleckých: Gajdoš, Géduš, Gajdušek, Gajdík.
Prověřili jsme rovněž následující dokumenty:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Tax AZ KORT, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. II. díl, Jména na 251.-501. místě, Adam -Žižka : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. Vyd. 1. Prahah : Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Vyd. 1. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Uvedené tituly je možné vyhledat a objednat v elektronickém katalogu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje dostupném na: http://aleph.svkpl.cz.
K významu příjmení Gajdač (-ová) jsme nenalezli odpovídající online zdroje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
19.11.2010 17:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu