Friedrich Schiller - hrobka ve Výmaru
Text dotazu
Dobrý den, prosím je Friedrich Schiller pohřben v knížecí hrobce ve Výmaru vedle J. W. Goetha? Slyšel jsem, že tam uložené ostatky nepatří F. Schillerovi. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
vědecká expertiza pozůstatků básníka Friedricha Schillera provedená v letech 2007/2008 opravdu potvrdila,  že lebka uložená ve společné hrobce Schillera s  J. W. Goethem ve Výmaru nepatří Schillerovi.
"Lebka z hrobky německého básníka a dramatika Friedricha Schillera ve Výmaru není jeho. Zjistila to analýza DNA porovnaná se vzorky od Schillerových příbuzných. Agentuře DPA to řekla mluvčí výmarské nadace Julia Glesnerová, která tím potvrdila informace magazínu Der Spiegel.
"Analýza DNA nezpochybnitelně prokázala, že v případě lebky nejde o básníkův pozůstatek," prohlásila mluvčí. Vědci tak definitivně vyřešili spor o pravost Schillerových kosterních pozůstatků; básník byl totiž po své smrti v roce 1805 uložen nejprve do hromadného hrobu a jeho kosti byly označeny teprve později.
Lebka označovaná dosud za Schillerovu byla geneticky porovnána s materiálem odebraným z rodinného hrobu ve Stuttgartu a dalšího hrobu rodiny v Bonnu.
"Zjistili jsme pravdu," řekl k tomu předseda výmarské nadace Hellmut Seemann.
Lebka byla 200 let považována za pravou díky výrazné podobě s básníkovou posmrtnou maskou. Kde se nachází básníkova skutečná lebka, zůstává zatím nejasné."
Použité zdroje
Zdroj: (ČTK) Schillerova lebka nepatří Schillerovi. Mladá fronta Dnes. 2008, roč. 19, č. 105 ( 5. 5. ), s. 6.
Další články a zdroje k tématu:
* PLESNÍK, Vladimír. Zkoušky DNA zpochybnily pravost údajné lebky básníka Schillera. Právo, 2008, roč. 18, č. 105 (5. 5. ), s. 10.
* [čtk, vas] Záhada Schillerovy lebky. Lidové noviny. 2008, roč. 21, č. 105 (5. 5. ), s. 14.
* (čtk) V Schillerově hrobě neležel Schiller. Lidové noviny. 2008, roč. 21, č. 107, s. 12.
* (čtk) V Schillerově hrobě neležel Schiller. Hospodářské noviny. Kultura. 07.05.2008. s. 13.
* 'SKULL OF A POET', 2007, Science, vol. 317, no. 5838, p. 577.
* http://www.novinky.cz/zahra[…]hrobe-nelezel-schiller.html
* http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schiller%27s_skull
* http://gerichtsmedizin.at/schillercode_presentation_en.html
* http://www.spiegel.de/inter[…]skull-not-his-a-551557.html
* http://www.reuters.com/arti[…]skull-idUSL0537267920080506
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.05.2015 20:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu