Franz Xaver Mozart v Karlových Varech
Text dotazu
Pěkně prosím, dalo by se zjistit, jakým řízením osudu je v Karlových Varech pohřben syn W.A. Mozarta? Co ho do našeho města přivedlo?
Odpověď
Syn Wolfganga Amadea Mozarta Franz Xaver byl v Karlových Varech celkem 2x. Poprvé v roce 1835, kdy bylo důvodem návštěvy setkání s přítelkyní a ochránkyní hraběnkou Josephinou Cavalcabo, která zde byla na léčení se svou dcerou Julií - jeho žačkou. Při této návštěvě se seznámil s hudebníkem Josefem Labitzkým, zakladatelem Karlovarského lázeňského orchestru. Z Karlových Varů pak pokračoval do Drážďan a Lipska.
Další návštěva již byla na doporučení vídeňských lékařů. Mozart přijel do Karlových Varů 17. července 1844, aby si léčil rakovinu jater, na kterou onemocněl na počátku 40. let. Ubytoval se v domě "U města Vídně" v Mariánskolázeňské ulici čp. 488/13 (dnes Saint Petersburg hotel).
Nemoc již však byla v pokročilém stádiu a tak jí Mozart, i přes veškerou snahu karlovarských lékařů dr. Galluse Hochberga a dr. Rudolfa Mannla, podlehl. Zemřel 29. července 1844 ve 21 hod. Pohřeb se konal 1. srpna 1844 v 15 hodin, pochován byl na Ondřejském hřbitově. V roce 1911 byl Ondřejský
hřbitov přejmenován na Mozartův park.
V roce 1956 byl Mozartův hrob exhumován a ostatky přeneseny na hřbitov v Drahovicích.
Od roku 1996 je náhrobek znovu umístěn v Mozartově parku, který byl v té době nově upraven. Náhrobek dala zhotovit hraběnka Cavalcabo, vysvěcen byl 28.8.1845. Na náhrobku je jméno Wolfgang Amadeus Mozart, protože tak jej nazývala jeho matka po smrti jeho slavného otce Wolfganga Amadea.
Informace jsou čerpány z těchto článků:
Jáchymovský, Vladislav. "Nesl v sobě jiskru svého otce". Týdeník Karlovarska, 2000-07-26, č. 30, s. 7.
Jáchymovský, Vladislav. Proč se konají v lázních Mozartovy dny? Karlovarské noviny, 2000-07-20, s. 15.
Hanyková, Eva. Mozartovy dny. Týdeník Karlovarska, 1998-07-22, roč. 8, č. 29, s. 2.
Jáchymovský, Vladislav. Mozartovský kult v Karlových Varech. Karlovarské noviny, 1996-07-27, č. 174, s. 10.
Žilka, Václav. Nedokončené rekviem. Lázeňský časopis, 1964, č. 9, s. 4-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
22.01.2008 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu