Františka Fajfrová
Text dotazu
Dobrý den, hledám informace o Františce Fajfrové, české ošetřovatelce, která založila v Praze na Vinohradech ošetřovatelskou školu na počátku 20. století. Máte u Vás v knihovně nějaký zdroj informací o ní?
Odpověď
Dobrý den,
Františka Fajfrová pracovala jako odborná učitelka Dívčí pokračovací školy na Královských Vinohradech. Angažovala se v ženském hnutí a ošetřovatelské povolání se jí zdálo posláním pro ženy. Byla také členkou Ústředního spolku žen. V roce 1913 se snažila získat kliniky pro praktický výcvik frekventantů kurzů, které tento spolek pořádal. Několik let také připravovala otevření české ošetřovatelské školy v Praze. A ačkoli nebyla ošetřovatelkou ani lékařkou, stála v čele příprav a později se stala dokonce první představenou této ošetřovatelské školy v Praze. Tato škola byla otevřena 1. července 1916.
Další informace zde: [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000095952&local_base=AUT ] Více informací se nám bohužel nepodařilo vyhledat.
Zdroje, které jsme prošli:
* Databáze World bibliographical Information System (WBIS) Online http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (-> obsahuje biografické archivy obsahující životopisné informace o cca 5 milionech osobností všech povolání a hodností, je to online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru))
* online katalog NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
* Churaň, Milan. Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století. I. díl (A-M). Praha : Libri, 1998. ISBN 80- 85983-44-3.
* Databáze autorit: http://aleph.nkp.cz/cze/aut
* Kol. autorů. Encyklopedie osobností Evropy : od starověku do současnosti. 1. vyd. Praha : Nakladatelský dům OP, 1993. ISBN 80-85841-00-2.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
07.01.2014 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu