František Karhánek
Text dotazu
Dobrý den, jsem studentem taneční konzervatoře a při studií dějin tance a baletu se mi dostal pod ruku František Karhánek o kterém ale vím od svého dědy, že to byl jeho bratranec a to i v souvislosti imigrace do USA a následnému založení baletního sobuoru ve Wichita Falls,
nicméně jsem nevěděl, že byl manželem Jelizavety Nikolské a už vůbec ne, že
v Caracassu založili nějaký baletní soubor, který měl mít ve své době
ohromný úspěch. Prosím o poskytnutí informací, bylo by opravdu úžasné,
dozvědět se něco více o svém vzdáleném příbuzném, který byl tak zásadní na
poli baletního umění, zvlášť když ho též studuji. Vřele děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel mnoho informací o Františku Karhánkovi v našich fondech k dispozici není. Mnohem více prostoru je věnováno jeho bratrovi, taktéž tanečníkovi baletu, Rudolfu Karhánkovi, který byl výraznou postavou českého baletu.
Nejobsáhleji Františka Karhánka zmiňuje publikace Český taneční slovník : tanec, balet, pantomima. [Zpracoval Kabinet pro studium českého divadla Divadelního ústavu]. Vyd. 1.. Praha : Divadelní ústav, 2001. 381 s. ISBN 80-7008-112-0, kde se na straně 132-133 píše:
"František Karhánek (v USA psán Frank Pal), tanečník, choreograf, pedagog, režisér. Narozen 3.8.1914 Arad (Rumunsko). Žák J.Nikolské. Od 1930 tančil v různých pražských divadlech: Aréna na Smíchově 1931/1932, ND Praha 1937-1941 (od 1938 solista), Brno 1941, Lipsko, Mnichov, Dráždany 1941-1945; po válce tančil pro americkou armádu v Německu, od 1951 trvale ve Wichita Falls (USA, Texas) jako tanečník, pedagog i režisér; spolu se svou ženou I.Kladivovou založil 1962 vyspělý amatérský soubor Wichita Falls Ballet Theatre. Mužný představitel klasických, lyrických i dramatických rolí, např. Albert v Giselle (ND Praha 1939), Princ v Labutím jezeře (Brno 1941), Romeo v Milencích veronských (pp.Lipsko 1942), atd. Řadu velkých rolí tančil ve vlastních choreografiích, na nichž spolupracoval s I.Kladivovou ve Wichita Falls, např. tit.role v Ptákovi Ohnivákovi (1966), Petruškovi (1969), v Princi ze země pagod (1974), atd. Uplatnil se i jako režisér v činohrách, operách a muzikálech. Bratr Rudolfa Karhánka.
Literatura: Hoggar, L. Married to dance. USA, 1995."
Přehled rolí F.Karhánka v Národním divadle můžete nalézt na adrese http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=2317&sz=0&pn=456affcc-f402-4000-aaff-c11223344aaa .
Stručná informace o něm je i uvedena v rámci článku o jeho bratrovi na www: http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=1001693 .
Bohužel nic konkrétnějšího jsme nenašli (procházeli jsme biografické slovníky i publikace věnované tančním osobnostem, divadlu a baletu).
Informací o Jelizavetě Nikolské je mnohem více - ovšem pouze z hlediska jejího baletního umění. Co se týče vztahu s F. Karhánkem, z výše uvedeného vyplývá, že žádný nebyl, ovšem existují i domněnky, které jej naopak připouští. Služba Ptejte se knihovny již dotaz o Nikolské zpracovávala (odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/jelizaveta-nikolska/?searchterm=jelizaveta - zde je citován článek: Nejvíce informací o jejím životě ve venezuelské emigraci přináší článek: CHILČENKO, Vladimír. Ruská tanečnice, která proslavila český balet. Lidové noviny. [Praha]. roč. 15, č. 113 (20020516), s. 6. ISSN 0862-5921. Píše se zde:
"V Caracasu se provdala za svého bývalého tanečního partnera Františka Karhánka. Baletní škola, kterou si zde založili, se stala známou na celém jihoamerickém kontinentě. V roce 1955 slavná primabalerína neočekávaně umírá ve svých jedenapadesáti letech."
Nakolik jsou tyto věty pravdivé, bohužel nevíme. Ovšem je třeba zdůraznit, že po odchodu do Ameriky působil F.Karhánek se svojí manželkou v Texasu, nikoli ve Venezuele. Pokud by tato informace skutečně byla věrohodně podložená, domníváme se, že by byla obsažena v mnohem více publikacích, než v jednom článku. Ovšem z tohoto nelze usuzovat konečný závěr.
Co však pro Vás může být jako pro příbuzného F.Karhánka velmi zajímavé, je skutečnost, že baletní škola, kterou spolu s manželkou založil ve Wichita Falls, stále existuje. Jedná se o Boehm Ballet Academy of Dance (http://www.boehmballet.com/ ) a stručnou historii spolu s uvedenými jmény Františka a Iriny Pal naleznete na adrese http://www.boehmballet.com/?page_id=2 . Škola je pravděpodobně součástí Wichita Falls Ballet Theatre (http://www.wfbt.org/ ) - zde inforamce na adrese http://www.wfbt.org/page_id=2 .
S dotazem se můžete také obrátit na informační službu Divadelního ústavu a Váš dotaz konzultovat přímo s odborníky. Služba je dostupná na http://www.divadlo.cz/infopult-ptejte-se .
Doufáme, že Vám námi poskytnuté informace přinesly něco nového a zajímavého a přejeme Vám mnoho štěstí v případném dalším pátrání.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu