František Kábele
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jakých publikacích se můžu dozvědět něco o životě a
úspěších Františka Kábele (oblast speciální pedagogiky).
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nejucelenější publikace o životě a díle a Františka Kábele bude pravděpodobně biografická kniha " Pestrý život pedagoga, který rychle ubíhal" od Jiřího Kracíka, vydaná r. 1993. Knihu bohužel nemáme ve fondu, nemůžeme tedy ověřit její obsah. Knihu má např. PedF UK - Ústřední knihovna Praha, UK - Knih. spol. věd T.G.Masaryka Praha či Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského Praha (KRACÍK, Jiří. Pestrý život pedagoga, který rychle ubíhal. Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1993. 71 s.)
František Kábele je dále zmíněn v titulech:
* PODLAHOVÁ, Libuše a kol. 1+100 osobností pedagogiky a školství v českých zemích. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. 254 s. ISBN 80-244-0313-7.
* Kdo je kdo 91/92: Česká republika: Federální orgány ČSFR. 1. vyd. Praha: Kdo je kdo, 1991. 2 sv. (1298 s.). ISBN 80-901103-0-4.
* TŘEŠTÍK, Michael, ed. Kdo je kdo v České republice na přelomu 20. století: 5000 biografických hesel nejvýznamnějších osobností. Praha: Agentura Kdo je kdo, 1998. 735 s. ISBN 80-902586-0-3.
* http://dspace.specpeda.cz/bitstream/handle/0/1110/50-51.pdf?sequence=1 - článek "Za profesorem Kábelem"z periodika "Speciální pedagogika", 1991, 9, č. 1, str. 50-51.
Z bibliografických dokumentů "O životě a díle českých pedagogů: literatura z let ... Brno: Moravská zemská knihovna, [19--]- ." vybíráme některé příspěvky pojednávající o Fr. Kábelovi:
* BOREŠOVÁ, A.; LECHTA, V. K nedožitým 85. narozeninám prof. Kábeleho. Efeta. 1999, 9, č. 2, str. 22-23.
* KRACÍK. Cesta průkopníka. Otázky defektologie. 1983/84, 26, č. 6, str. 239-244.
* Slovensko ocenilo práci českého profesora. Učitelské noviny. 1994, 7, č. 23, str. 2.
* KRACÍK, J. Další životní jubileum profesora Františka Kábele. Speciální pedagogika. 1993/94, 4, č. 2, str. 1-5.
Neprošli jsme všechny svazky uvedené bibliografie, pokud tedy budete potřebovat další díla, doporučujeme do dalších dílů nahlédnout.
Články od/o Fr. Kábele můžete dále dohledat v bázi ANL (české články od r. 1991, dostupné na http://aleph.nkp.cz/F) nebo v tištěné bibliografii Články v českých časopisech 1953-1990. Knihy lze poté dohledat v Souborném katalogu ČR nebo katalogu Národní knihovny (oba dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
Dále Vám doporučujeme nahlédnout do fondu Národní knihovny pedagogické JAK, která se přímo na oblast pedagogiky specializuje, viz http://www.npmk.cz/knihovna.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu