František Huleš
Text dotazu
Kde bojoval František Huleš za I světové války,který je pohřben na Olšanských hřbitovech jako legionář.narozen 3.6.1892 zemřel 8.7.1927.děkuji
Odpověď
Dobrý den,
informace o pohybu a příslušnosti ke konkrétnímu pluku Vašeho dědečka Františka Huleše naleznete spíše v archivních materiálech.
V databázi legionářů Vojenského ústředního archivu jsou uvedeny některé základní informace k legionáři jménem František Huleš. Až na den narození se uvedené personálie shodují s Vámi uvedenými údaji.
Více informací naleznete přímo v databázi legionářů: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
Z fondu Národní knihovny ČR Vám v tomto případě můžeme doporučit knihy, které přinášejí obecné informace o československých  legiích. Mimo jiné vyšly  knihy o legionářích jednotlivých regionů ČR.  Můžete je nalézt v Online katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc  ) - hledaný výraz: legionáři Československo
Vybrané knihy o československých legionářích:
*  MICHL, Jan. Legionáři a Československo. 1. české vyd. Praha: Naše vojsko, 2009. 332 s., [20] s. obr. příl. ISBN 978-80-206-1019-5.
* PICHLÍK, Karel, KLÍPA, Bohumír a ZABLOUDILOVÁ, Jitka. Českoslovenští legionáři: (1914-1920). Praha: Mladá fronta, 1996. 282 s., [16] s. il. Archiv; sv. 74. ISBN 80-204-0580-1.
* SPÁČIL, Dušan. Alpinský klobouk: vznik a boje československé legie v Itálii. Kojetín: KATOS, [1997]. 103 s. ISBN 80-902218-6-6.
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 1. díl, Mým národům. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006. 239 s. ISBN 80-7277-321-6.
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 2. díl, Na frontách velké války. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006. 319 s. ISBN 80-7277-322-4.
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd. 1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 978-80-7277-327-5.
* LOKAY, Miroslav. Československá legie v Italii: vzpomínky účastníka k půlstoletí jejího založení. New York: Společnost pro vědy a umění, 1970. 31 s.
Více  publikací k tématu můžete nalézt v  již zmíněném Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
S dotazem na archivní materiály k působení Vašeho dědečka v legiích se obraťte na Vojenský ústřední archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/Domovskastranka.aspx. Archiv v současné době provádí revizi fondu. Znovuotevřen bude v druhé polovině tohoto roku.
Protože se jednalo o legionáře, můžete se též  zkusit obrátit na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu