František Heller - překladatel
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovali bychom nějaké informace o Františku Hellerovi, který přeložil napr. knihy E.Wallace.
https://www.databazeknih.cz/[…]/frantisek-heller-2648
Odpověď
Dobrý den,
níže přikládáme informace, které se nám o zmiňované osobě podařilo získat. Datem úmrtí si nejsme jisti, ale důvěryhodnější zdroj se nám nepodařilo nalézt.
Heller František
Záhlaví:HELLER, FrantišekDatum narození:15.1.1884 Místo narození:PrahaCharakteristika:novinář, šéfredaktor, překladatel Zdroj: http://clo.ucl.cas.cz/index.php?win=detail2&jmeno=heller&id=16987.
Možná zemřel 29. 1. 1962 -  https://billiongraves.com/grave/Frantisek-Heller/13140872?referrer=myheritage
Překlady:
Brtník. Václav
V.Brtník: Alexandr Dumas, Markýzina dobrodružství, II. Zpověd markýzy / Román 7 Fřel. íz fr. 7 Fr. Heller / Ref. / (= Venkov 28, 1933,"č. 221? str. 6, 21/9)''
Dumas, Alexandre; Heller. František, zdroj: http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/hledat.1
Heller. František
Alexandr Dumas : Markýzina dobrodružství, II. Zpověd markýzy /"Román^/ Přel. /"z fr./ Fr. Heller
/ Rf: V.Brtník /r Venkov 28, 1933, 6. 221, str. 6, 21/9 / Zdroj: http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/hledat.1
Heller, František
mk. /F y L Steuben F., Smrt Tecumsehova.-Syn afánituú? /LRománJ přel. /"z něm.-7 P*. Heller a J.ťyůša. Praha, J.R,Vilímek 19A ^ Poznámka,? /-Česká osvěta 33, 1941-1942, i. 9-10, květen-červen 1942 /
/jKladný posudek knih pro chlapce J/ Zdroj: http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/hledat.1
HENDRICH, Vladimír. Hammett: jednou odfláknut, jindy vykastrován: Nad novými překlady klasika drsné školy amerického kriminálního románu. Lidové noviny. 2000, 13(52), 17-18. ISSN 0862-5921. Umění a kritika. -  http://aleph.lib.cas.cz/F/?func=direct&doc_number=001275683&local_base=AV
EISNER, Pavel. Tschechisch-deutsche Rechtsterminologie. Prager Presse. 1937, 17(303), 8. – není jisté, který Heller to je
-R-. Hellerova pozůstalost do Národního musea. Venkov. 1932, 27(70), 6.
Dumas, Alexandre
Slepá milenka : zpověď markýzy / Alexandr Dumas ; přeložil Fr. Heller ; ilustroval Věnc. Černý. V Praze : Jos. R. Vilímek, 1933. 299 s. : il. ; 8° [Přeloženo z francouzštiny]
Dumas, Alexandre
V soumraku krále slunce : zpověď markýzy / Alexandr Dumas ; Přeložil Fr. Heller ; Illustroval Věnc. Černý. V Praze : Jos. R. Vilímek, 1933. 317 - [I] s. : il. ; 8° http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2f104250-43af-11e4-8113-005056827e52
Brand, Max
Přes všecky překážky : (mistral) / Max Brand ; přeložil Frant. Heller. Praha : Zmatlík a Palička, 1934. 195 s. ; 19 cm [Přeloženo z angličtiny?]
Voříšek, Jaroslav
Margit tango / Jaroslav Voříšek ; slova Karel Kubeš. Bimbam-bina : baiao / Heinz Gietz ; český text Vlastimil Kudrnáč ; [instrumentace František Heller]. 1. vyd.. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. 17 hlasů [2, 2, 2, 2, 2, 2, 4, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 2 s.] ; 270 x 170 mm ( Zábavní orchestr ; 45 )
Forester, C. S.
Generál : román / Cecil Scott Forester ; z anglického originálu "The General" přeložil Fr. Heller. Praha : Karel Voleský, 1937 (v Blatné : Bratří Římsové). 245 s. ; 8° [Autoriz. vyd.; Graficky upravil Václav Novotný; Pův. obálka mistra Jaroslava Švába]
Dickens, Charles
Život a osudy Davida Copperfielda. [Kniha I., díl II.] / Charles Dickens ; přeložili Fr. Hofman a Fr. Heller. Praha : Gutenberg Ota Lebenhart, 1927. 279 s. ; 18 cm ( Vybrané spisy Ch. Dickense ) [Přeloženo z angličtiny]
Dumas, Alexandre
Tajemný doktor. [I. díl] / Červánky revoluce . Alexander Dumas ; Z francouzštiny přeložil K. Čvančara a F. Heller ; Ilustroval Věnceslav Černý. V Praze : Jos. R. Vilímek, 1932. 245 - [II] s. ; 8°
Dumas, Alexandre
Před bouří. [Díl 1], Maratův sen / Alexander Dumas ; přeložil F. Heller ; ilustroval Zd. Burian. Praha : Jos. R. Vilímek, 1932. 289 s. : il. ; 18 cm [Přeloženo z francouzštiny]
Brand, Max
Dvacet vrubů = (Twenty notches) / Max Brand ; přeložil František Heller. Praha : Karel Voleský, 1935. 200 s. ; 19 cm [Přeloženo z angličtiny; Autorisované vyd.]
Dumas, Alexandre
Před bouří. [Díl 2], Slečna de la Bretonne / Alexander Dumas ; přeložil F. Heller ; ilustroval Zd. Burian. Praha : Jos. R. Vilímek, 1932. 318, [ii] s., [4] s. obr. příl. : il. ; 18 cm ( Slavní autoři ) [Označení sv. na tit. s. vyjádřeno hvězdičkami; Část nákl. vyd. váz.]
Dumas, Alexandre
Rytíř se železnou pěstí : levoboček z Mauléonu . [1. díl] / Alexandre Dumas ; přeložil František Heller. V Praze : L. Mazáč, 1927. 278 s. ; 17 cm [Přeloženo z francouzštiny]
Dumas, Alexandre
Rytíř se železnou pěstí : levoboček z Mauléonu . [2. díl] / Alexandre Dumas ; přeložil František Heller. V Praze : L. Mazáč, 1927. 238 s. ; 17 cm [Přeloženo z francouzštiny]
Seznam dalších výsledků z databáze překladů: https://www.databaze-prekladu.cz/prekladatel/_000000795
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.05.2020 08:00
Jan Pešula píše:
Úterý 26.05.2020 19:40
Blahopřeji pracovníkům knihovny k nalezení základních životních dat. Doplnil bych k nim následující:
1. Zmiňovaný František Heller (*15.01.1884) byl synem známého novináře a spisovatele Serváce Hellera (1845-1922, http://aut.nkp.cz/jk01040680 ), dlouholetého šéfredaktora Národních listů. František šel v otcových stopách, už před 1. světovou válkou určitou dobu pracoval jako redaktor deníku Den.
Zdroje:
- Archiv hl. m. Prahy, Soupis pražských domovských příslušníků, list 193 • 1845 • Heller, Servác B., http://katalog.ahmp.cz/prag[…]5056C00008&scan=1#scan1
- táž báze, list 127 • 1884 • Heller, František, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]5056C00008&scan=1#scan1
- Archiv hl. m. Prahy, Matrika narozených u sv. Jiljí, sign. JIL N20, s. 182, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]2CBC65&scan=186#scan186
- Národní archiv, Policejní ředitelství I, konskripce, karton 171, obraz 632, http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=171&folium=632
- KRAUS, Vojtěch. Adresář královského hlavního města Prahy a obcí sousedních. Praha 1910, s. XXX. http://kramerius.techlib.cz[…]48fb-11e1-92b9-0050568253d9
- Deník Den v souborném katalogu (vycházel pouze 1907-1910 a není digitalizován): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]03847218&local_base=SKC
2. Jako dítě určitou dobu pobýval v Rovensku pod Troskami u Svatopluka Čecha, přítele jeho otce.
Zdroj: Lidové noviny, 26.03.1941, roč. 49, č. 156**, s. 2, http://www.digitalniknihovn[…]4915-11dd-8cd8-000d606f5dc6
3. V roce 1924 je jmenován jako jeden z redaktorů ČTK.
Zdroj: CHYTIL, Alois. Chytilův adresář hl. města Prahy. Praha 1924, s. 777, http://www.digitalniknihovn[…]6e09-11dd-9a7d-000d606f5dc6
4. Během druhé světové války stál od července (?) 1941 do 17.02.1942 v čele Národního svazu novinářů. Vystřídal tam Františka Bauera, který se tuto organizaci snažil vést k rezistenci vůči německým požadavkům a byl na nátlak okupantů odvolán. Volba Hellera a změna názvu jeho funkce (místo předsedy komisařský vedoucí) měla uklidnit nacisty, přičemž složení orgánů svazu a náplň jeho činnosti se prakticky nezměnily. Jménem svazu se účastnil například volby předsedy sdružení sportovních novinářů (únor 1941) a dalších akcí (např. pohřbu K. Lažnovského). Heller byl nakonec odvolán v únoru 1942 Emanuelem Moravcem a nahrazen aktivním kolaborantem Vladimírem Krychtálkem. Při poválečné "očistě" novinářské obce od zrádců nebyl ani mezi odbojáři (jako Fr. Bauer), ani mezi odsouzenými (jako Vl. Krychtálek).
Zdroje:
- KONČELÍK, Jakub; VEČEŘA, Pavel; ORSÁG, Petr. Dějiny českých médií 20. století. Praha 2010, s. 111, https://books.google.de/boo[…]&pg=PA111&lpg=PA111
- CEBE, Jan. Spolkový život českých novinářů v letech 1945-1948. Praha 2015, s. 29-31. https://books.google.de/boo[…]AJ&pg=PA29&lpg=PA29
- Lidové noviny, 16.02.1941, roč. 49, č. 85, s. 8, http://www.digitalniknihovn[…]48d9-11dd-a56c-000d606f5dc6 , 2. sloupec zcela dole (sportovní novináři)
- Národní politika, 19.06.1941, roč. 59, č. 169, s. 2, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5405385 (dostupné jen v NK; krátký útržek se zobrazí po vyhledání hesla "Heller" na stránce)
- Národní politika, 19.07.1941, roč. 59, č. 199, s. 10, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5409783 (stejný přístup, jedná se o něčí pohřeb)
- Národní politika, 17.10.1941, roč. 59, č. 289, s. 1, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5417462 (stejný přístup; zjevně jde o pohřeb K. Lažnovského)
- CEBE, Jan. Poválečná očista v rámci Svazu českých novinářů. (Vyšlo zřejmě jako součást časopisu Mediální studia I/2012, https://medialnistudia.fsv.cuni.cz/[…]/download?file=2012_01_02_cebe.pdf ).
5. Záhadné jsou jeho poválečné osudy. Obrázek jeho hrobu v australském Brisbane, který nalezla knihovna, je možná jen symbolický kenotaf, popř. tam potomci přenesli jeho urnu z ČSSR. Nenašel jsem totiž jeho jméno ve vyhledávači zemřelých ve státě Queensland ( https://www.familyhistory.bdm.qld.gov.au/ ), kam tento hřbitov patří. Teoreticky mohl také zemřít v jiném státě, např. v nedalekém New South Wales, ale tam nejsou záznamy z této doby dostupné ( https://www.nla.gov.au/[…]/new-south-wales ). Nenašel jsem ho ani v registru imigrantů ( https://recordsearch.naa.gov.au/[…]/BasicSearch.aspx ) a příjezdů ( https://recordsearch.naa.gov.au/[…]/PassengerSearch.aspx ), i když tam je snadné ho přehlédnout, protože Hellerů mají desítky či stovky. Nicméně, roku 1945 mu bylo 61 let a to už většinou nikdo neemigruje, pokud mu nejde o život (což jemu asi nešlo). Takže předpokládám, že zemřel v ČSSR a děti mu po emigraci do Austrálie postavili náhrobek. Hřbitov Lutwyche je ve správě města Brisbane. Prohledávatelnou databázi pohřbených nemají, ale uvádějí adresu pro dotazy při hledání hrobu ( https://www.brisbane.qld.gov.au/[…]/lutwyche-cemetery ). Možná by Vám dali i kontakt na příbuzné, kterým hrob patří a kteří by možná byli ochotni Vám sdělit víc - ale to samozřejmě záleží na nich.
6. Poslední informace na okraj - zpráva z deníku Venkov o Hellerově pozůstalosti, předané r. 1932 do Národního muzea (viz odpověď knihovny), se týkala Františkova otce Serváce. Viz např. Národní listy, 20.03.1932, roč. 72, č. 80, s. 3, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5044512 (1. sloupec).
Víc se mi toho najít nepodařilo - jméno Heller je časté, takže se nedá hledat "nazdařbůh" napříč periodiky. Ale snad jsou to pro Vás užitečné či alespoň zajímavé informace. Ještě jednou děkuji pracovníkům knihovny za základní data, od kterých se dalo krásně odrazit.
PSK - admin píše:
Středa 27.05.2020 08:43
Opět děkujeme za skvělou práci, kterou jste si dal s vyhledáváním všech podrobných informací k dané osobě. Děkujeme.
PSK - admin píše:
Středa 09.02.2022 14:04
Vážení přátelé, děkuji Vám za informace, které doplnil pan Jan Pešula 26.05.2020. Mám kopii parte Františka Hellera, zemřelého dne 29. ledna 1962 ve věku 78 let v Janově nad Nisou. V hlubokém zármutku jménem veškerého příbuzenstva je podepsána pouze manželka Teofila Hellerová. Můj otec Václav Matouš se s Františkem Hellerem seznámil koncem padesátých let minulého století zřejmě v Museu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Pan Heller k nám často chodíval a někdy i se svou paní, která po jeho skonu odešla za synem Bonifácem Hellerem na podzim v roce 1965, tehdy ji bylo 68 let. Její syn se v Německu oženil s Němkou se dvěma dětmi a někdy po roce 1948 se odstěhovali do Brisbane v Austrálii. Hellerovi vlastnili v Praze vilku, kterou nuceně obsadili komunisté, údajně pro čsl. armádu. Přestože byl syn vážně nemocný(TBC hrtanu) uhradil cestu své matky ve valutách čsl. cestovní kanceláři. Pochopitelně musel uhradit i převoz ostatků (urnu) svého otce do Austrálie, neboť k mému překvapení to doplňuje pan Jan Pešula dne 26.05.2020 s tím, že na internetu byl viděn náhrobní kámen s jmény manželů Teofily a Františka Heller na australském hřbitově. Sestrou F. Hellera byla Mariana Hellerová, zpěvačka a herečka, nejčastěji jako partnerka Anny Sedláčkové a Vlasty Buriana. Ze své pozůstalosti nám paní Teofila zanechala několik knih a dvě s podpisem a věnováním plk. generálního štábu Čeňku Hutníkovi od podplk. Alexandra Hesse D.F.C (Washington, USA, listopad 1943) a archivní výtisk, ručně vázaný, věnovaný plukovníku gšt. Hutníkovi v Londýně 21.dubna 1941 od Františka Uhlíře, člena Čs. státní rady v Londýně. První dílo má název Byli jsme v bitvě o Anglli a druhé, ručně vázané Těšínské Slezsko, obrana práva. Se srdečným pozdravem pamětník v Jablonci nad Nisou.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu