Francouzské lyceum Praha 6- Bílá 1
Text dotazu
Dobrý den, moje stará teta a její kamarádky studovaly na Francouzském lyceu v Praze 6, Bílé 1. Moc vzpomínají na svého profesora a marně se zpětně pokoušejí o něm získat nějaké informace. Ten jejich profesor byl jejich třídním a ruštinářem od r. 1951 a vedl je až do maturity v roce 1954. Jmenoval se Michail Dimitrijevič Palij - Sidorjanskij (to šlechtické příjmení nemusí být prý přesné), ale mají ještě schované jeho podpisy, a tam je Palij. Moc by je zajímalo kdy se narodil, popř. kde a kdy zemřel a je kde pochován. V ZŠ Bílá tak dlouho záznamy nevedou a pokud jsem zjištovala, tak ani na digitalizovaných stránkách hřbitovů jsem jeho jméno nenašla. Moc ráda bych "babčám" pomohla, jsou totiž super, ale nevím kde hledat archiv učitelů příslušného lycea, pokud vůbec existuje. Nedokážete mě pomoci? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
moc rádi bychom Vám pomohli, v tištěné literatuře však příliš mnoho zmínek o učiteli Ing. M. Palij - Sidorjanském není k dispozici. Prostřednictvím Sborníku Ministerstva školství a národní osvěty se nám ovšem podařilo dopátrat místa a data narození zmíněného učitele.
Michail Palij - Sidorjanskij  se dle tohoto zdroje narodil v roce 1895 ve městě či obci Bila Cerkev (SSSR).
V roce 1947 působil jako vedlejší (příležitostný ) učitel na Benešově státním reálném gymnáziu (Dejvice, Zukovova tř. čp. 330)
V souvislosti s rokem 1945 je zmíněn v článku o Ukrajinském reálném gymnáziu v Modřanech v knize "V komnatách paláců - v ulicích měst":
"Gymnázium s internátem a připojenou obecnou školou přečkalo všechny válečné útrapy. Dne 26. května 1945 se do jeho sboru vrátil profesor ing. Michal Palij-Sidorjanskij, zatčený v únoru 1943 gestapem, 25. července 1945 bylo gymnázium s internátem výnosem ministerstva školství zrušeno."
Více informací se nám bohužel v tištěných zdrojích, které máme k dispozici, dohledat nepodařilo. Nekrolog či jiný zdroj informací o jeho úmrtí nám dostupné digitalizované zdroje neuvádějí.
Při svém pátrání můžete využít ještě archivní zdroje.
Archivní složka pro Francouzského lyceum (Francouzské gymnázium)  je bohužel v současné době dosud nezpracována, částečně k nahlížení je ovšem k dispozici např. archivní složka k Ukrajinskému reálnému gymnáziu v Modřanech, kde profesor působil do roku 1945. Je možné, že byste zde mohla nalézt více informací k dané osobě:
Název fondu (sbírky): Spolkové ukrajinské reálné gymnasium Modřany Uloženo v archivu: Archiv hlavního města Prahy Místo vzniku fondu (sbírky): Modřany (Praha, Praha, Česko), Praha (Česko), Řevnice Časový rozsah:  1926-1945
Metráž: 1,36 bm zpracováno (z toho 1,36 bm inventarizováno), 0,05 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): [Spolkové ukrajinské gymnasium v Modřanech; Soukromé reformní reálné gymnasium v Řevnicích; škola středního všeobecného vzdělávání 3. stupně]; Spolkové ukrajinské reálné gymnasium v Modřanech; původně Soukromé reformní reálné ukrajinské gymnasium v Řevnicích Tematický popis: Hlavní a třídní katalogy, maturitní protokoly, inventáře, zápisy z porad pedagogického sboru, osobní doklady učitelů a studentů, účetní materiál, korespondence Archivní pomůcky:
HLOCH JIŘÍ-HLOCHOVÁ MILADA-ROHOVÁ JAROSLAVA: SPOLKOVÉ UKRAJINSKÉ REÁLNÉ GYMNASIUM V MODŘANECH (1914) 1926-1945. Inventář, 2006, s. 10, ev.č. 373.
-------------
Francouzské gymnázium, Brno (1947 - 1953) Francouzské reálné gymnasium a francouzská obecná škola Praha XIX. - Dejvice, Bílá ul. 1 (1919 - 1953) Název fondu (sbírky): Francouzské reálné gymnasium a francouzská obecná škola Praha XIX. - Dejvice, Bílá ul. 1 Uloženo v archivu: Archiv hlavního města Prahy Místo vzniku fondu (sbírky):Praha (Česko), Praha XIX. (Praha, Česká republika) Časový rozsah: 1919-1953
Metráž:0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 2,35 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor není přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):[Francouzské reálné gymnasium a francouzská obecná škola Praha XIX. - Dejvice, Bílá ul. 1]; Francouzské reálné gymnasium a francouzská obecná škola Praha XIX. - Dejvice, Bílá ul. 1 - Gymnase réal (Lyceé) français de Praha; do r. 1933 Francouzské reálné gymnasium Praha II. - Nové Město, Ječná 26; od r. 1950 Jazykové gymnasium v Praze II., Truhlářská ul. 22 Tematický popis: Katalogy žáků Archivní pomůcky:
Žádné archivní pomůcky
Použité zdroje
JÍŠOVÁ, Kateřina, ed. et al. V komnatách paláců - v ulicích měst: sborník příspěvků věnovaných Václavu Ledvinkovi k šedesátým narozeninám. Vyd. 1. Praha: Scriptorium, 2007. 374 s. ISBN 978-80-86197-79-1.
Sborník Ministerstva školství a národní osvěty: ministerstvo, školské úřady, vysoké, střední a odborné školství. V Praze: Ministerstvo školství a národní osvěty, 1947.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:05d0f5e0-293a-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2019 23:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu