Francie, etnický původ obyvatel
Text dotazu
Dobrý den, na české wikipedii jsem v článku o Francii objevil následující informaci: "Je odhadováno, že 40% francouzské populace má předka, který pochází z nějaké migrační vlny, což dělá z Francie etnicky nejrůznorodější zemi v Evropě (úroveň je srovnatelná např. s USA či Kanadou)." Přijde mi to jako poměrně podstatná informace, bohužel však na wikipedii není uveden její zdroj, tudíž se pro mě stává bezcennou. Avšak nemohu najít žádnou literaturu, která by se zabývala přímo títmo problémem nebo uváděla konkrétní čísla. Nalézám pouze informace o současném etnickém složení, tyto údaje však berou v potaz pouze původ rodičů popř. prarodičů současných obavytel Francie. Zajímaly by mě údaje (alespoň řádově), které by vypovídaly o původu obyvatelstva Francie co se týče různých migrací po celou francouzskou historii; nemám tedy na mysli jen současné imigranty (Alžírsko, Romové), ale i vývoj v minulosti (Germáni, Římané, Řekové, Italové, Židé...) atd. Neboli stručně řečeno, potřeboval bych zjistit, zda je výše zmíněná informace pravdivá, a pokud není, je-li možné nějaký podobný údaj zjistit a stanovit. Velice děkuji za vyřízení.
Odpověď
Dobrý den, údaj, který hledáte, se nám přesně ověřit nepodařilo, nejbližší zjištěná informace je, že podle studie z roku 2004 mělo v roce 1999 cca 14 milionů Francouzů alespoň jednoho rodiče nebo prarodiče cizince. (Une estimation des populations d’origine étrangère en France en 1999, M. Tribalat, in Population 2004, č. 1). Citováno ve francouzské wikipedii s odkazem k pramenu (http://fr.wikipedia.org/wiki/France). Což odpovídá zhruba 25%, a vzhledem k tomu, že jsou počítáni pouze rodiče a prarodiče, může údaj o 40% odpovídat skutečnosti.
Další zdroje:
- http://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_France – heslo Demografie Francie,
- Institut National de la Statistique et des Études Économiques (obdoba našeho statistického úřadu) : http://www.insee.fr/en/home/home_page.asp - zde heslo Population obsahuje některé údaje.
S dotazem na přesnější informace se lze obrátit na výše zmíněný francouzský Institut de la Statistique, na portál Eurostat: http://epp.eurostat.ec.europa.eu popř. na Český statistický úřad: http://www.czso.cz/.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu