fotosynteza
Text dotazu
Dobrý večer, měla bych pár dotazů kterých se neumím bohužel nikde dohledat.
Do jaké hloubky podle vás funguje fotosyntéza? Je možná i u dna? Pokud ano, je to možné i u sledovaných rybníků (CHKO Poodří)? Předem mockrát děkuji za odpověd, na shledanou.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme, že odpovědi na Vaše dotazy týkající se fotosyntézy ve vodě a vlivu hloubky na ni, můžete získat v článku volně dostupném na adrese http://hgf10.vsb.cz/546/Ekologicke%20aspekty/leniticky_system/svetlo.htm. Zde se můžete dočíst právě o světle na vodních plochách a jeho intenzitě v hloubkách a s tím související možnosti fotosyntézy.
Protože však nejsme odborníci na biologické vědy a tedy ani fotosyntézu, nemůžeme Vám odpověď na dotaz, do jaké hloubky podle našeho mínění funguje fotosyntéza, toto opravdu není v našich možnostech.
Pro lepší orientaci v této tematice Vám doporučujeme nastudovat odborné publikace (příklady některých z nich uvedené níže) či dotaz konzultovat s odborníky (kontakty taktéž uvedeny).
Literatura doporučená ke studiu:
* KAPLANOVÁ, Marie, NAUŠ, Jan a VACEK, Karel. Fyzikální základy fotosyntézy: určeno pro posl. fak. matematicko-fyz. a přírodověd. 2., přeprac. vyd. Praha: SPN, 1987. 189 s. Vysokoškolské skripta Univerzita Karlova v Praze.
* DVOŘÁKOVÁ, M. Interakce vlivů na fotosyntetickou aktivitu fytoplanktonu a její uplatnění v simulačních modelech. Praha: s.n., 1985. 184 s.
* ZIMA, Miroslav. Vplyv koncentrácie živín a stavu vody v pletivách na fotosyntézu a produkčný proces. Nitra: [s.n.], 1976. 184 s.
* ŠESTÁK, Zdeněk. Fyziologie rostlin speciální = Fotosynthesa. Praha: Univerzita Karlova, 1974. 155 s.
S dotazem můžete kontaktovat Knihovnu Antonína Švehly, která se zabývá tematikou zemědělství a biologickými vědami (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/zemedelska-a-potravinarska-knihovna-ustav-zemedelskych-a-potravinarskych-informaci/) - knihovna je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny.
Ohledně sledování fotosyntézy u rybníků CHKO Poodří Vám doporučujeme kontaktovat spíše Správu CHKO Poodří a Krajské středisko Ostrava (http://poodri.ochranaprirody.cz/).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2014 11:10
FS píše:
Čtvrtek 30.05.2019 10:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu