fotodokumentace členů Malý a Velký Josef
Text dotazu
V 7O.letech byla v deníku Pochoden otištěna na dvě stránky fotodokumentace členů odbojářské skupiny za II.světové války.Měla název Malý a Velký Josef.Na dvou stránkách byly fota asi 40 nebo 50 členů.Byli lidé z královehradeckého kraje.
Odpověď
Dobrý den,
noviny Pochodeň, které vycházely v Hradci Králové od roku 1933 do roku 1990 jsou již v digitalizované podobě dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11901766 - plné texty je možné zobrazit na vybraných počítačích Národní knihovny ČR). Texty v rámci digitální knihovny již byly načteny OCR programem a je možné v nich fulltextově vyhledávat.
Výše uvedené fulltextové vyhledávání jsme v rámci daného dokumentu provedli (vyhledávaná hesla: ""Malý a Velký Josef", "Malý Josef", Velký Josef", "Josef Šandera", "Josef Žižka", Barium (vše v různých skloňovaných tvarech).
Příspěvek, jak jej popisujete ve svém dotazu, jsme ovšem bohužel v daném periodiku nenalezli.
Od roku 1969 (21.4., č. 93) do roku 1970 (12.3., č. 60) v periodiku takřka každý den vycházel na pokračovaní seriál z připravované knihy Jiřího Koloucha (která pravděpodobně poté tiskem již bohužel nevyšla) s názvem "Barium v sítích gestapa". Součástí těchto textů byly i fotografie vybraných osob. Vždy se ovšem jednalo pouze o půlstránkový příspěvek (doplněný max. o jednu - dvě fotografie). Svým obsahem ovšem tento dokument vycházející na pokračovaní nejvíce odpovídá Vašemu zadání.
Ještě před výše uvedenou knihou otištěnou na pokračovaní v periodiku v roce 1967 vyšly dva články Jiřího Koloucha "I jim patří čest a sláva" a "Otazníky nad  16. lednem 1945. Kdo vlastně zradil?". Oba články pojednávají o Josefu Šanderovi a Josefu Žižkovi před jejich zatčením gestapem.
* KOLOUCH, Jiří. Otazníky nad 16. lednem 1945. Kdo vlastně zradil? Pochodeň. 1967, r. 56, č. 19 (22.1.), s. 1 a 2.
* KOLOUCH, Jiří. I jim patří čest a sláva. Pochodeň. 1967, r. 56, č. 305 (27.12.), s. 3.
K tématu se vztahuje též článek:
(Šj). Stránky z kroniky osvobození. K událostem 14.1. - 20.1. 1945. Pochodeň. 1985, r. 74, č. 10 (12. - 13. 1..), s. 4.
Kromě Národní knihovny ČR je digitální podoba periodika dostupná též z počítačů Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové (http://kramerius4.svkhk.cz/search/ ). V případě zájmu tedy může v periodiku vyhledávat, či jej procházet i zde.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2018 21:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu