Fotoateliéry v Praze ve 20. století
Text dotazu
Dobrý den,
existuje nějaká publikace, která by se blíže zabývala pražskými fotoateliéry na počátku 20. století? Jeden z mých předků vlastnil na Vinohradech fotoateliér a já bych o něm ráda zjistila více.
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme oslovit Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze https://www.upm.cz/, kde by mohli na Váš dotaz najít více informací.
V našich dostupných zdrojích jsme našli zmínky o pražských fotoateliérech, viz odkazy níže; neuvádíte ale jméno předka, nemůžeme proto prověřit více.
FIALOVÁ, Ludmila. Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha: Mladá fronta, 1996, s. 224. ISBN 80-204-0283-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c4385c50-1e5c-11e4-8413-5ef3fc9ae867
BIRGUS, Vladimír a Pavel SCHEUFLER. Fotografie v českých zemích 1839-1999: chronologie. Praha: Grada, 1999, s. 20. ISBN 80-7169-902-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:465e7fb3-b412-41a4-84cd-2d6ff5bfff8c
SCHEUFLER, Pavel, Alena URBÁNKOVÁ, Pavel ŠTECHA a Jindřich ECKERT. Jindřich Eckert: [monografie s ukázkami z fot. díla]. Praha: Odeon, 1985, s. 31. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b157ba00-b68c-11e3-bb86-005056825209
WITTLICH, Filip. Fotografie - přímý svědek?!: fotografický obraz a jeho význam pro historické poznání. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2011, s. 39. ISBN 978-80-7422-157-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:9ef1d990-f234-11e6-bf7e-005056825209
SCHEUFLER, Pavel. Jan Langhans. Prague: Torst, 2005, s. 117. ISBN 80-7215-251-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:42be04e0-de53-11e6-9964-005056825209
DRTIKOL, František a Vladimír BIRGUS. František Drtikol. Praha: KANT, 2000, s. 11. ISBN 80-86217-23-X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f4583e40-583d-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
Česká fotografická moderna (1989 : Praha, Česko), Josef KROUTVOR, Zdeněk KIRSCHNER a Uměleckoprůmyslové museum (Praha, Česko). Česká fotografická moderna. V Praze: Uměleckoprůmyslové muzeum, 1989, s. [1]. ISBN 80-7101-003-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:9e469f00-b1f9-4079-8a89-5375e18d3a52
SUDEK, Josef a Anna FÁROVÁ. Okno mého ateliéru. Praha: Torst, 2007, s. 77. ISBN 978-80-7215-313-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:9d927720-bafe-11e6-8ade-005056825209
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2024 11:41
Jan Pešula píše:
Úterý 09.01.2024 12:32
Možná byste mohla zkusit i publikaci Fotografické ateliéry na území zemí Koruny české (autoři textu: Pavel Schleufler a Valburga Vavřinová, záznam v katalogu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]07680558&local_base=SKC ). Podívejte se do obsahu, zda tam najdete jméno Vašeho předka, a v případě zájmu si knihu půjčte do studovny v některé knihovně ze seznamu.
Fotografové, spolu s dalšími výtvarnými umělci a jinými celebritami, také bývají uvedeni v databázi Abart - příklad: https://cs.isabart.org/person/14729 . Zadejte příjmení do vyhledávacího okna a při troše štěstí najdete další informace či zdroje (pod odkazem "Fotograf", "Dokumenty", "Zmíněná osoba" apod.)
Slovník fotografů má také na svých stránkách Pavel Scheufler - http://scheufler.cz/cs-CZ/fotohistorie/fotografove.html . Rozsah je ale omezený, najdete tu jen ty nejslavnější.
Jinak souhlasím s knihovnou, že bez udání jména ateliéru či majitele je obtížné napsat víc. Jak jsem v minulých letech zjistil při prohlížení matrik zemřelých (příklad: katolíci z východní části Vinohrad v letech 1914-1944 - https://cs.wikipedia.org/[…]/SPVIN ), fotografové spolu s architekty, staviteli, sochaři a kameníky patřili k nejčastějším zapomenutým kreativcům (tvůrcům autorských děl, nenalezených v moderních databázích). Podobně jako většina architektů stavěla obyčejné řadové domy a jen malá část pronikla do biografických slovníků, tak totéž lze podle všeho říci i o fotografech. Pokud Vašeho předka v některém zdroji najdete, můžete mluvit o štěstí (a jeho obchodním či uměleckém úspěchu).
Kdyžtak napište do odpovědi, o koho Vám jde, a třeba někdo najde víc. Přeji hodně zdaru.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu