fotbal
Text dotazu
Kdo vymyslel známý sport fotbal?
Odpověď
Dobrý den, publikace Zlatá kniha fotbalu hovoří o historii fotbalu takto: "Fotbal, jak ho známe dnes, se zrodil v Anglii v 60.letech 19. století. To předtím byly různé míčové hry, z nichž fotbal později vykrystalizoval. Dvojčetem, s nímž se později rozešel, bylo ragby. V Číně se ve 4. a 3. století př.n.l. hře podobné fotbalu říkalo su-chu. Kopalo se do koule ze zvířecí kůže. Hru začali provozovat vojáci, ale brzy se rozšířila mezi obyčejné lidi. (...) V hrobce v Beni-Hassanu, Sakaře i jinde byly nalezeny obrazy znázorňující různé míčové hry starých Egypťanů až z roku 2600 př.n.l. Na Themistokleově zdi v Athénách, pocházející z doby kolem roku 500 př.n.l., jeden z reliéfů zachycuje hru, při níž dvě mužstva kopou do míče. Rozkvět míčových her se datuje od tzv. helénistického období ve 3.století př.n.l., kdy se pěstovaly především v gymnáziích. (...) Z Řecka převzali míčové hry Římané, aby je provozovali v lázních." S římskými legiemi se dostaly míčové hry do Anglie a Francie i na Kavkaz. Fotbal se dále vyvíjel především v Anglii. Z roku 1862 pocházejí první psaná pravidla fotbalu. Sepsal je J.C.Thing, uppinghamský rektor.
Více se dočtete například v knihách:
MACHO, Milan. Zlatá kniha fotbalu : historie a současnost nejoblíbenější hry na světě. Praha : XYZ, 2006. ISBN 80-87021-35-5 (odsud citováno)
MACHO, Milan. Fotbal : vášeň 20. století : historie fotbalu ve faktech, názorech a obrazech. 2., dopl. vyd. Praha : Brána : Euromedia Group - Knižní klub, 1999. ISBN 80-7243-057-2 (Brána : váz.); 80-242-0182-8 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.)
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.11.2007 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu