Fond pro zchudlé šlechtice založený rodem Caretto-Millesimo.
Text dotazu
Přeji krásný den,
chystáme historickou knihu o Třemošnici a potřebovali bychom informace o fondu, který vytvořil syn Jana Václava Caretto-Millesimo. Odkázal do něho celé třemošnické panství v roce 1823. Dlouho se vlekly soudní spory s příbuznými, ale nakonec fond vznikl a byl poměrně "bohatý". Mohli byste mi o tom fondu zjistit informace, nemůžu stále nic najít. jak dlouho pracoval, koho podporoval, jaké bylo jmění, kdo ho spravoval apod. Moc děkuji za pomoc :-).
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Kromě informací popisujících historii rodu Caretto-Millesimo jsme v nám dostupných zdrojích nalezli jenom krátké zmínky o fondu/nadaci pro zchudlé šlechtice. Nejvíc informací se nám povedlo dohledat prostřednictvím fulltextového prohlížení digitální knihovny. Zde uvádíme několik citací z různých digitalizovaných zdrojů, které ale nejsou volně dostupné:
-„V dalším starém Cavrianském domě, který roku 1432 náležel Jiřímu z Poděbrad, jest nyní šlechtické kasino s velmi dobrou restaurací. V nynější podobě vystavěn byl dům tento v první polovici XVIII. století, kdy byl majetkem hraběte Cavrianiho. Od tohoto koupil jej r. 1756 hrabě Jan Josef Caretto Millesimo, zakladatel bohaté šlechtické nadace podle něho pojmenované, jíž i tento dům posud náleží.“
Zdroj: Čechy.. Praha: Otto, [asi 1900], s. 229. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:35c34840-931b-11e7-83f8-001018b5eb5c
-Ronov jako město na panství Lichnice, později jako samostatný statek – v rozpisu majitelů se uvádí, že od 1740 byl vlastníkem Jan Václav Caretto-Millesimo:
„1747 přikoupil p. Třemošnice a zvolil si tamní zámek za své sídlo, potom do †1800 jeho syn Jan Josef, 1800-23 spory millesimovského rodu s nadací pro zchudlé šlechtice, kterou založil Jan Josef Caretto-Millesimo (a jíž statek odkázal), 1823-1948 nadace Jana Josefa Caretto-Millesimo pro zchudlé šlechtice, od 1948 státní lesy.“
Zdroj: KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2004. sv. 6, s. 373. ISBN 80-85983-12-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d7f0d7c0-dd59-11e3-85ae-001018b5eb5c
-Vestec (okr. Chrudim): „…po několika dalších majitelích zakoupil Vestec se zámkem roku 1760 Jan Josef Caretto-Millesimo. Závětí z roku 1785 jej věnoval nově zřízené nadaci pro podporu zchudlých šlechticů. Ta poté statek spravovala až do 20. století.“
Zdroj: MUSIL, František, Miroslav PLAČEK a Jiří ÚLOVEC. Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945. Praha: Libri, 2005, s. 372. ISBN 80-7277-285-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:185496e0-e8aa-11e6-9e7e-001018b5eb5c
-Třemošnice – zámek: „Nedokončení původního projektu třemošnického zámku asi souviselo s tím, že bezdětný syn Jana Václava Caretto-Millesima Jan Josef, jenž vlastnil Třemošnici od r. 1758, se rozhodl zřídit ze svých panství nadaci pro zchudlé šlechtice a výstavba reprezentačního sídla se proto stala zbytečnou. Když v r. 1800 Jan Josef Caretto-Millesimo zemřel a rok nato i jeho rovněž bezdětný strýc, měla Třemošnici převzít nadace; mezi ní a millesimovským rodem došlo však ke sporu, který řešil soud a teprve po 22 letech ho rozhodl ve prospěch nadace. Zámek byl po r. 1823 upraven pro účely lesní správy nadačních panství. Pro toto využití byly nově upraveny i interiéry. V r. 1929 byla opravena zámecká kaple. Majetkem nadace zůstal zámek až do r. 1948, kdy přešel do vlastnictví státu.
Zdroj: LOUDA, Jiří a Ludvík KOPAČKA. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 6: Východní Čechy. Praha: Svoboda, 1989, s. 501. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6d230a80-b717-11e2-b48c-001018b5eb5c
-Třemošnice (Chrudim): „Rabenhauptové drželi Třemošnici až do roku 1747 a pak ji prodali Janu Václavovi Caretto-Millesimovi, majiteli sousedního Ronova, který však hodlal přesídlit nově do Třemošnice. Dal proto roku 1750 přestavět dřívější sídlo na barokní zámek, jehož atypická dispozice prozrazuje, že z případné starší stavby bylo zachováno velmi málo. (…) Ve stavbě již Jan Josef Caretto-Millesimo, dědic statku po roce 1758, nepokračoval, protože se rozhodl zřídit nadaci pro zchudlé šlechtice, kterou formuloval ve své závěti z roku 1785. Teprve ale v roce 1823 - po odvolání příbuzných proti právoplatnosti převodu majetku - konečně převzala nadace vlastnictví a v třemošnickém zámku zřídila sídlo správy nadačního velkostatku, k němuž přináleželo ještě panství Ronov nad Doubravkou, Moravany a Vestec. Nadaci zrušil až lidově demokratický režim v roce 1948.“
Zdroj: VLČEK, Pavel. Ilustrovaná encyklopedie českých zámků. Praha: Libri, 2001, s. 482. ISBN 80-7277-028-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:60c8ff66-734a-458b-9273-65288a7bfd70
-Hrad Lichnice: „Od Robemhápů získal v roce 1747 zdejší panství Jan Václav Caretto Millesimo. Pustý hrad Lichnice byl tehdy součástí panství Třemošnice, novým majitelem spojeným s panstvím ronovským. V roce 1800 se celý velkostatek stal majetkem millesimovské nadace pro zchudlé šlechtice.“
Zdroj: Muzejní a vlastivědná práce: recenzovaný časopis pro historickou vlastivědu a muzejnictví : Časopis Společnosti přátel starožitností. Praha: Národní muzeum, 1986, 24(3), s. 147. ISSN 0027-5255. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b33a18b0-0b12-11ee-958a-5ef3fcdaa9a7
Zde připojujeme odkazy na volně dostupná vydání digitalizovaných novin, které informovaly o volných místech v různých nadacích, mezi jinými i v nadaci rodu Coretto-Millesimo. Zprávy v novinách naleznete pod rubrikou „Uprázdněné nadace“:
-Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 05.07.1876, 8(150), s. [2]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0ca29210-f98b-11e6-8830-005056827e51
-Pražský denník. Praha: Vojtěch Kubelka, 23.3.1878, 13(69), s. (1). ISSN 1803-4837. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:eec1b5c8-8e36-406d-9048-b369af8ed9bd
-Pražský denník. Praha: Vojtěch Kubelka, 5.10.1882, 17(226), s. (1). ISSN 1803-4837. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e0e3dea8-b007-46e1-b040-0a0f37b392a8
-Pražský denník. Praha: Vojtěch Kubelka, 19.10.1882, 17(238), s. (2). ISSN 1803-4837. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5d3fb27a-1e87-4665-b4c0-f84f35ff33fb
-Pražský denník. Praha: Vojtěch Kubelka, 20.10.1882, 17(239), s. (1). ISSN 1803-4837. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f9d6fd51-76a0-44f3-bbcd-a3231ce294fc
Krátký článek o nadaci a okolnostech vzniku naleznete v následujících volně dostupných novinách pod názvem „Posl. dr. Klouček podává tento dotaz k místodržiteli“:
-Národní listy. Praha: Julius Grégr, 19.5.1899, 39(138, ranní vydání), s. 2. ISSN 1214-1240. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c91fcba0-a7a7-11e6-abce-005056825209
V licencované článkové databázi Anopress jsme nalezli článek, v kterém se zmiňuje také nadace „hraběte Jana Josefa Caretto di Millesimo z roku 1785 (zhruba 3,5 milionu zlatých) pro vydržování stovky příslušníků starošlechtických rodin“. Pro vzdálený přístup k článku je potřeba být registrovaným uživatelem NK ČR.
Zdroj: DRCHAL, Václav. Bohatýři lásky k národu. Euro. 2017, (28), 15. ISSN 1212-3129.
Zajímavá by pro Vás mohla být následující publikace věnující se různým historickým nadacím, která v přehledné tabulce nabízí rozepsané informace k jednotlivým nadacím, např. také nadační jmění, účel založení nadace apod.
BOČEK, Jan. Studentské nadace v Království českém od roku 1583 do roku 1904. Praha: J. Boček, 2013. 399 s. ISBN 978-80-260-4917-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005939926&local_base=SKC
Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:64961d40-b7b2-11e6-a108-005056827e51
Prověřovali jsme také následující stránky:
-Archivní fondy a sbírky ČR: https://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx
-Národní archiv ČR: https://www.nacr.cz/,
-Archiv hl. města Prahy: http://www.soapraha.cz/ a http://www.ahmp.cz/index.html?mid=147.
Doporučovali bychom prohlédnout si (po domluvě) Archiv města Třemošnice z let 1864-1945, (příp. archiv Ronova nad Doubravou a Vilémova), který je uložen ve Státním okresním archivu Chrudim, je ale nepřístupný pro nahlížení, protože není zpracovaný. Má obsahovat kroniky, zápisy za schůzí zastupitelstva, rady a komisí, matriku obyvatel obce, knihu vydaných čeledních knížek, knihu úmrtí, aj., https://www.statnisprava.cz/rstsp/adresar.nsf/i/15306
Zkuste se také obrátit na Národní muzeum, oddělení zámeckých knihoven, https://www.nm.cz/knihovna-narodniho-muzea/oddeleni-zameckych-knihoven#o-nas, příp. na knihovnu Historického ústavu AV ČR, https://www.hiu.cas.cz/knihovna.
Na adresu arch@mvcr.cz máte možnost zaslat mail s dotazem.
Na doplnění k historii:
-Caretto - Millesimové přišli do Čech v 17. století z Itálie a pocházeli z markrabat ze Savony, a to z linie píšící se del Caretto a v Čechách působili až do 19. století.
Zdroj: https://www.radenin.cz/obec/historie/del-caretto-cavriani-di-millesimo/
-Jan Josef Carretto hr. Millesimo byl majitelem vilémovského panství v letech 1756 -1800, byl zakladatel nadace na podporu potřebných osob příbuzných šlechtických rodů, stavebník vilémovského barokního zámku .
Zdroj:
https://www.vilemov.info/vyznamne-osobnosti/d-1264
https://www.vilemov.info/obecni-knihovna/os-1022/p1=2736 (knihovna)
https://www.hrady.cz/zamek-ronov-nad-doubravou (sídlo správy nadačního panství)
V Ottově sl. naučném (Díl. 5, C-Čechůvky, s. 148, Praha : J. Otto, 1892 je uváděno :
„Jan Václav, c.k. komoří a rytíř sv. Václava, zasnoubil se s Eleonorou Kořenskou z Terešova a držel Kardašovu Řečici, Budislav a Záluží na Táborsku a na Čáslavsku Ronov a Třemošnici, kteréž statky i s fideikomissem po něm zdědil syn Jan Josef, jenž jako c.k. tajný rada r. 1800 bezdětek zemřel, odkázav statky své zpupné strýci Janu Jindřichovi, který ve vojště sardinském sloužil jako kapitán a již r. 1801 v Autuně zemřel. Jakož na ten případ hrabě Jan Josef ve svém kšaftu opatření učinil, panství Ronov s Třemošnicí připadlo fundanci Millesimovské od něho pro chudé šlechtice založené“.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.06.2023 11:42
V. Jedlička píše:
Pátek 25.10.2024 08:32
Výraz "Graf Millesimo Stiftungfond..." se také hojně vyskytuje v katastrálních archivních mapách, konkrétně teda v "Indikačních skicách", kde je psán jako majitel rozsáhlých pozemků v obcích kolem Ronova nad Doubravou (včetně). Narazil jsem na to při hledání majitele cihelny v blízkých Biskupicích. Poměrně dlouho jsem pátral v internetu, až jsem se prohrabal na tuto stránku, resp. na tento dotaz a odpověď. Takže souběžně také děkuji za poskytnuté informace. V.J.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu