Focení spících psů
Text dotazu
Dobrý den, mám takový dotaz, který mě už nějakou dobu zajímá.
Vycítí psi, že je fotíme, i když spí?
Předem děkuju za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
tento dotaz byste měla spíš směrovat do veterinární poradny. Přesnou odpověď na vaši otázku jsme v literatuře nenašli. Z různých textů ale vyplývá, že pes většinou reaguje na sebemenší zvuk, cvaknutí spouště by ho mohlo ze spánku probrat a tudíž by zapracoval ihned sluch i čich.
Pokusy se psy se zabývali  vědci i laici, protože pes, jako přítel člověka a velmi učenlivé zvíře, přímo vyzývá ke studiu a pozorování jeho chování.
Uvádíme několik postřehů ze zdrojů, které jsme našli:
Psi by měli spát opravdu dlouho. Normální spánek se u většiny psů pohybuje někde mezi 10 až 12 hodinami denně. Štěňata spí ještě déle... Unavené štěně usne jakkoli, můžete je kamkoli přemístit nebo naaranžovat do pěkné pozice na focení. Je, chudáček, tak vyčerpané, že okolí vůbec nevnímá. U dospělých psů už je to jiné. Intenzivně vnímají svoje okolí a reagují na jeho změny. Jejich psýcha je stejně důležitá jako fyzický stav a obé se projevuje nejen v chování během bdělosti, ale také ve spánku.
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zvirata/pozice-psa-ve-spanku-30000902.html
Cvičení psa na určitý zvukový podnět:
Podmíněně reflexní spánek psa — pes se probouzí jen při určitém zvuku [tón »f«.) Tento spící pes může reagovat (probudit se) pouze na určitý zvuk. Nepůsobí na něj zvuk, na který není vytvořen podmíněný reflex...
Zdroj: BIRJUKOV, Dmitrij Andrejevič. Má člověk duši?. Praha: Státní nakladatelství politické literatury, 1962. s. 51. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:43238890-04c8-11e4-9806-005056825209
Lehkému spánku se říká  'spánek psa', jenž spí s jedním uchem vztyčeným, větře cizince...
Zdroj: POLÁČEK, Karel. Vyprodáno. Praha: Československý spisovatel, 1958. s. 155. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5a848b50-4bb0-11e3-98d6-001018b5eb5c
Fáze spánku. Stejně jako u lidí není ani u psů spánek vždy stejně kvalitní. Podle intenzity podnětu potřebného k tomu, aby se pes probudil, můžeme rozlišovat spánek lehký a hlubší. V závislosti na velikosti momentální potřeby spánku a na tom, zda v daném prostředí lze usnout (například je-li tam příjemný klid), přechází pes dřív nebo později z lehčího spánku do hlubokého - ovšem jen tehdy, cítí-li se naprosto bezpečně a nerušeně... V tomto stavu jsou jeho svaly zcela uvolněné a někdy je velice obtížné ho vzbudit. К životu jej ovšem dokáže pomalu přivést lákavá vůně.
Během lehkého spánku jsou všechny smysly psa v pohotovosti, i když má oči zavřené, sleduje přinejmenším jedním uchem jako radarem všechny zvuky a slyší i ty nejtišší... Ve fázích lehkého spánku tedy pes vnímá z toho, co se kolem něj děje, mnohem víc, než je na něm znát... Pes se podobně jako člověk neprobouzí přímo z fáze hlubokého spánku - pokud ho ovšem něco nevyruší, například hluk.  Hluboký spánek nejprve přechází zpět do lehkého a pes začíná pomalu opět vnímat své okolí, především prostřednictvím zraku a sluchu...
Zdroj: HEGEWALD-KAWICH, Horst, WEGLER, Monika a GAJDULOVÁ, Jana. Psí desatero. Praha: Knižní klub, 1996. s.118- 119, 123.. ISBN 80-7176-395-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f47a6680-52fe-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.12.2021 11:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu