Flora Kleinschnitzová - udělení vyznamenání
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci, zda byl Floře Kleinschnitzové (1891-1946) uděleno švédské státní vyznamenání Řád Vasův, celým názvem Královský řád Vasův (švédsky Kungliga Vasaorden). Ve dvou zdrojích jsem našla, že ano, ale měl by být udělován jen občanům Švédska.
Prosím mohu tuto informaci někde dohledat a ověřit?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ano, dr. Flora Kleinschnitzová byla držitelkou Vasova řádu. Níže přikládáme nekrolog z odborného časopisu Knihovna: časopis Svazu českých knihovníků. Praha: Svaz českých knihovníků, 1947, 2(1-6). s. 1-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2e320b60-2eda-11e8-af9f-5ef3fc9bb22f, který tuto informaci dokládá. Dovolujeme si z něj citovat ze strany 3: " Životním jejím dílem mělo býti vylíčení styků švédsko-československých, o němž přemýšlela ještě v posledním období svého života. Její činnosti dostalo se uznání se strany Švédské udělením řádu Gustava Vasy a na jaře r. 1946 byl jí nabídnut lektorát češtiny na universitě v Upsalle."
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.07.2021 14:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu