FK VIKTORIA ŽIŽKOV
Text dotazu
Dobrý den, zpracovávám bakalářskou práci na téma "Ekonomika sportovního klubu FK Viktoria Žižkov". Chtěl jsem se zeptat, jestli byste mi neposkytli díky Vaší databázi nějaký tip na knížku, která by obsahovala informace o historii nebo o stadionu, případně další relevantní informace o klubu. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. Historii klubu FK Viktoria Žižkov bohužel není věnovaná samostatná publikace. Několik článků k dějinám klubu naleznete v "Bibliografii Prahy 3", dílčí informace jsou dostupné také v dalších níže uvedených publikacích. Další knihy o historii fotbalu si můžete vyhledat v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
* KUNCOVÁ, Julie. Bibliografie Prahy 3.  Praha : Měst. knihovna, 1989.  2 sv.
* AUGUSTA, Pavel (editor). Nová kniha o Praze 3. Praha : MILPO, 1998. s. 128-131. ISBN 80-86098-04-4.
* Malá encyklopedie fotbalu. Praha : Olympia, 1984.  s. 374.
* JEŘÁBEK, Luboš. Český a československý fotbal : lexikon osobností a klubů. s. 229-230. ISBN 978-80-247-1656-5. Část knihy je online dostupná na http://books.google.cz/books?id=4ErKtwjzyv8C.
* HABRCETL, Tomáš. Fotbalové stadiony v České republice = Football grounds of the Czech Republic. Praha : Volvox Globator, 2001. s. 54-56. ISBN 80-7207-448-2.
* JELÍNEK, Radovan ; JENŠÍK, Miloslav a kol. Atlas českého fotbalu : od roku 1890. Praha : Radovan Jelínek, 2005. 383 s. ISBN 80-901703-3-9.
Historie klubu včetně údajů o místech, kde klub v průběhu svého trvání hrál, naleznete i na stránkách Českomoravského fotbalového svazu (http://www.fotbal.cz/scripts/detail.php?id=1856,
http://www.fotbal.cz/scripts/detail.php?id=1854).  Více informací o další historii fotbalového hřiště ve Strašnicích a jeho přeměně na velodrom pak získáte na  http://bikebase.cz/article.php?ARTICLEID=563.
Další zdrojem informací mohou být novinové a časopisecké články. V českých knihovnách jsou dostupné dvě české plnotextové článkové databáze Anopress (http://www.anopress.cz,  NK ČR a další knihovny -
http://visk.nkp.cz/2008/VISK8A/Anopress-TamTam.rtf) a Newton IT (http://www.newtonmedia.cz/media-monitoring-mediasearch-mediareport,
dostupný např. v Městské knihovně v Praze). Obě databáze jsou licencované, databáze Anopress je v NK ČR zpřístupňována na základě platného čtenářského průkazu.
NK ČR dále zpracovává všeobecnou výběrovou článkovou bibliografii:
* báze ANL (1991 -  ) - http://sigma.nkp.cz/cze/anl - doporučujeme zadat např. dotaz viktor? žižov?, případně obecnější fotbal? ekonom?
* tištěná bibliografie Články v českých časopisech 1953 - 1990 (dostupná např. v Referenčním centru NK ČR -
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm)
* kartotéka Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952 (dostupná v Refrenčním centru po předchozí domluvě, více informací na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm)
Zajímavé  by  pro Vás mohly být specializované bibliografie z oblasti sportu a tělovýchovy:
* JEŽEK, Přemysl ; SCHŮTOVÁ, Jitka. Česká tělovýchovná a sportovní literatura 1946-1953 : bibliografický přehled spisů, hudebnin a autorů. Praha : Národní muzeum, 2007. 399 s. ISBN 978-80-7036-224-2.
* JEŽEK, Přemysl. Česká tělovýchovná a sportovní literatura 1919-1945 : bibliografický a encyklopedický přehled spisů, hudebnin a autorů či skladatelů. Praha : Fakulta tělesné výchovy a sportu UK, 2002. 3 sv. ISBN 80-86317-26-9.
Pokud by se Vám ve výše uvedených bibliografiích a databázích nepodařilo nalézt vhodné články (databáze jsou výběrové jak v oblasti sledovaných periodik, tak ve výběru článků), doporučovali bychom Vám prověřit přímo sportovní noviny a časopisy, ať již soudobé nebo z počátků činnosti klubu.
Vhodná periodika si můžete vybrat např. v níže uvedených bibliografiích, další bibliografie periodik jsou uvedeny na http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=8&IDMS=35.
* KUBÍČEK, Jaromír a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). 3 sv.  Brno : Sdružení knihoven ČR : Moravská zemská knihovna, 2006. 3 sv. (525, 544, 446 s.).
* KUBÍKČEK, Jaromír a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). 2 sv.  Brno : Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.).
* WAITOVÁ, Miloslava ; JEŽEK, Přemysl ; ŠORM, Gustav. Soupis českých tělovýchovných časopisů 1945-1964.  [Praha : SPN, 1965 ]. s. 225-258.
Doporučili bychom Vám obrátit se i na Městskou knihovnu v Praze, která se specializuje na pragensie http://www.mlp.cz/infomarpra.php, případně na Národní muzeum - Oddělení dějin tělesné výchovy a sportu  - http://www.nm.cz/historicke-muzeum/dejiny-sportu.php, které má mimo jiné i sbírku věnovanou fotbalu.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.03.2009 15:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu