filozofie
Text dotazu
Vyložte Platónovo podobenství o jeskyni. Pokuste se formulovat otázku (otázky), na kterou (které) toto podobenství dává odpověď.
Vyložte Platónovu nauku o idejích. Nad vchodem do Platónovy Akademie bylo podle tradice heslo: „Kdožkoli jsi neznalý geometrie, nevstupuj.“ Proč?
Odpověď
Dobrý den,
dle pravidel služby Ptejte se knihovny nevypracováváme domácí úkoly či jiné školní úlohy. V tomto případě Vám můžeme nabídnout vhodnou literaturu k tématu a poradit další  vhodné informační zdroje.
Přímo Platónovým idejím se věnují následující publikace:
* KROČA, Slavko. Platonovo učení o idejích. Vyd. 1. Praha: Nová Akropolis, 2008. 27 s. Fénix; 12. ISBN 978-80-86038-36-0.
* THEIN, Karel. Vynález věcí: o Platónově hypotéze idejí. Vyd. 1. Praha: Filosofia, 2008. 515 s. ISBN 978-80-7007-278-3.
* REZEK, Petr. Idea, hypotéza a otázka: K Platónově teorii idejí: Studijní texty. 2., upravené vyd. Praha: Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1991. 107 s. PomFil; Sv. 1. ISBN 80-85241-08-0.
* PATOČKA, Jan. Platón a Evropa. Samostatně vyd. 1. Praha: Filosofia, 2007. 225 s. ISBN 978-80-7007-264-6.
*GRAESER, Andreas. Řecká filosofie klasického období: sofisté, Sókratés a sokratikové, Platón a Aristotelés. Vyd. 1. Praha: OIKOYMENH, 2000. 445 s. Dějiny filosofie; sv. 2. ISBN 80-7298-019-X.
* PATOČKA, Jan. Platón: přednášky z antické filosofie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 379 s. Na pomoc učitelům. ISBN 80-04-25609-0.
Přehledně by Platónova filosofie měla být zpracována i v knihách zaměřených na antickou filosofii a dějiny filosofie obecně.
Mimo jiné např.:
* STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. 7., přeprac. a rozš. vyd., V Karmelitánském nakl. 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. 630 s. ISBN 80-7192-500-4.
* KRATOCHVÍL, Zdeněk. Filosofie mezi mýtem a vědou: od Homéra po Descarta. Vyd. 1. Praha: Academia, 2009. 471 s. Galileo; sv. 36. ISBN 978-80-200-1789-5.
* PODZIMEK, Michal. Základy filosofického myšlení. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2009. 140 s. ISBN 978-80-7372-440-5.
* ZAMAROVSKÝ, Peter. Příběh antické filosofie: antická filosofie pro nefilosofy. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství ČVUT, 2005. 480 s. ISBN 80-01-03354-6.
* RICKEN, Friedo. Antická filosofie. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. 230 s. Dějiny filosofie; díl 1. ISBN 80-7182-134-9.
Internetové zdroje k Platónovi a jeho filosofii:
* http://www.ped.muni.cz/wphil/studenti/chytilova/platon.htm
* http://www.phil.muni.cz/fil/antika/ideje/ideje_v_dialozich.htm
* http://www.phil.muni.cz/fil/antika/ideje/poznani_ideji.htm
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Využít též můžete oborovou bránu Sofia: http://sofia.jib.cz/
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 09:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu