Filozofie
Text dotazu
Co je filozofie nebo předmět filozofie u těchto autorů: PLATON, ARISTOTELES, DESCARTES, KANT, HEGEL, ANZENBACHER.
Co je mýtus a překonání mýtu u THALETA.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na vaše dva dotazy týkající se filosofie.
1. Jak asi víte, Arno Anzenbacher je autorem Úvodu do filosofie, v něm hned v úvodních kapitolách najdete přehledně uvedená vymezení filosofie od jednotlivých autorů, na které se ptáte, a dále také autorovo vlastní rozdělení filosofie.
Pramen:
Úvod do filosofie / Arno Anzenbacher ; [z německého originálu ... přeložil Karel Šprunk]. -- Vyd. 2., přeprac., V Portále 1.. -- Praha : Portál, 2004.
-- 377 s. : il., portréty ; 21 cm
2. Pokud jde o mýtus a počátky vědy u Thaleta a dalších předsokratovských myslitelů, o otázce přehledně pojednává Z. Kratochvíl v knížce Od mýtu k logu, popř. lze využít i další uvedené publikace.
Od mýtu k logu / Jan Bouzek, Zdeněk Kratochvíl. -- Praha : Herrmann, 1994. -- 175 s. : obr. ; 17 cm
Mýtus, filosofie, věda : (filosofie mezi Homérem a Descartem). I. a II. / Zdeněk Kratochvíl. -- 2., nezm. vyd.. -- Praha : Hrnčířství a nakladatelství Michal Jůza & Eva Jůzová, 1996. -- 314 s. ; 23 cm + plakát (1 l. ; 44 x 59 cm)
Nástin dějin evropského myšlení : od Thaléta k Rousseauovi / Ivo Tretera. -- 5. vyd.. -- V Praze ; a Litomyšli : Paseka, 2006. -- 374 s. ; 22 cm
Malé dějiny filosofie / Hans Joachim Störig ; [z německého originálu ... přeložili Miroslav Petříček, Petr Rezek a Karel Šprunk]. -- Vyd 8., V KNA 2.. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2007, c2000. -- 653 s. : il., faksim. ; 21 cm.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 15:11
Johana Simonová píše:
Neděle 18.09.2016 15:48
Bylo první vejce nebo slepice? Jaký je rozdíl mezi rozumět a chápat? Jak komunikovat s lidmi co chtějí znát odpověď na všechno? Co je to láska? Co je to mít rád? Co je přátelství a co partnerství muže a ženy na celý život? Je vůbec nějaká odpověď? Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 22.09.2016 08:44
Dobrý den,odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu