fialkové bonbony
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla odkud pochází fialkové bonbony a z jakých důvodů jsou
tradiční i v ČR, resp. od kdy se u nás vyráběly.
Odpověď
Dobrý den,
o fialkových bonbonech jsme bohužel zjistili jen velmi málo. Zdá se, že tyto bonbony byly u nás známé již v období 1.republiky, neboť jsou zmiňovány článku:
PACHNEROVÁ, Mila. Chrudimská porota. In Lidové noviny. Roč. 37, č.499, 4.října 1929 ráno, s. 1 (titulní strana). ISSN 1802-6265.
Zde se píše:
"... V publiku se cucají fialkové bonbony, žvýkají pralinky a kremrole,... "
Další pravděpodobnou zmínku jsme našli v novějším článku z roku 1940:
Sladká chuť dětství. Lidové noviny. Roč. 48, čís. 534, 20.10.1940, s. 3. ISSN 1802-6265.
"... Jen pro nás byly ploché cukrové "fialky", různobarevná stébla "slámy", cukrkandl,... "
Oba články jsou dostupné v systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do),  čtenáři si mohou z domova prohlížet články starší než rok 1880, novější články jsou pak přístupné pouze v NK ČR, což je tedy i případ výše uvedených článků. Žádné další informace o fialkových bonbonech v nich však nejsou uvedeny.
Další zmínky o bonbonech jsme pak našli pouze na internetu, ale ty nejsou bohužel moc vypovídající. Většinou se jedná o příspěvky na blogách typu "vzpomínky na dětství". Jsou zde uvedeny i nějaké recepty, např:
http://www.receptyonline.cz/fialka-vonna--562.html
http://www.proglas.cz/detail-clanku/violka-vonna.html
Procházeli jsme různé publikace o cukrářství a cukrářských výrobcích, bohužel nikde nejsou o fialkových bonbonech jakékoli zmínky (využity online katalogy NKC, ANL, SKC- všechny na adrese http://sigma.nkp.cz/F/) .
S dotazem se, prosím, obraťe na Zemědělskou a potravinářskou knihovna - Ústav zemědělské ekonomiky a informací, která také poskytuje službu Ptejte se knihony a kde Vám odborníci snad podají podrobnější informace. Kontakt:
http://www.knihovna.uzpi.cz  ; info@uzpi.cz .
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2009 15:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu