fénické sklo
Text dotazu
Dobrý den, hledám podrobnější literaturu k problematice fénického skla.
Můžete mi pomoci?
Odpověď
Dobrý den,
publikaci, která by se zabývala výhradně fénickým sklem, jsme dle dostupných katalogů nenalezli (katalog NK ČR, Souborný katalog NK ČR, Česká národní bibliografie).
Doporučujeme Vám projít následující literaturu, která pojednává o starověké kultuře, kultuře a národě Féničanů či historii skla:
VÁVRA, Jaroslav. Pět tisíc let sklářského díla : Čtení z dějin skla. Praha: Orbis, 1953. 201, [5], 32 s. : 160 s.
PHILLIPS, Phoebe. The Encyclopedia of Glass. New York : Crown Publ., 1981. 320 s.
ČERNÝ, K. Příspěvky k dějinám skla a keramiky : [Sborník]. 2. [sv.] . Praha : Národní technické muzeum, 1973. 150, [7] s.
Sklo bez hranic : [sborník příspěvků ze semináře : Sušice, 7.-8. října 1999]. Sušice : Muzeum Šumavy, 1999. 35 s.
MOSCATI, Sabatino. L'épopée des Phéniciens. Paris : Fayard, 1971. 370 s.
MOSCATI, Sabatino. Foiničané. Praha : Orbis, 1975. 238, [2] s.
Krátké příspěvky, většinou pouze na několik řádků, jsou také v Ottově slovníku naučném:
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
V 9. díle pod heslem Foinikie je následující:..."Sklářství, z Egypta přinesené, vzkvétalo nejvíce v Sidónu, barvení nachem, původem babylonské, zahostilo se v Tyru."
V 23. díle pod heslem sklářství:...Zajisté však zmocnili se sklářství velmi záhy Foinikové, kteří ve starověku a téměř výhradně ovládali obchod se sklem a surovinami tehdy potřebnými. Nejvyhlášenějšími byly výrobky sidónské, zvláště v době římských císařů. "
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2007 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu