FAS, fetální alkoholový syndrom (statistiky)
Text dotazu
dobrý den, prosím jestli byste mi poradili kde bych našla odkaz na statistiky nebo nejnovější údaje o počtu postižených syndromem FAS u nás nebo ve světě. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo nalézt žádnou statistiku, která by přesně uváděla, kolik žije v ČR, případně ve světě, osob postižených fetálním alkoholovým syndromem (FAS).
Ve zprávě, kterou přijal 5.9.2007 Evropský parlament, se uvádí, že 60 000 osob v EU trpí fetálním alkoholovým syndromem
(http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/067-10004-246-09-36-911-20070823IPR09767-03-09-2007-2007-true/default_cs.htm). Článek Zuzany Roithové publikovaný v Lidových novinách 12.9.2007) naopak zmiňuje, že fetálním alkoholovým syndromem trpí šest tisíc Evropanů (http://www.lidovky.cz/alkohol-ohrozuje-mladez-a-ridice-doe-/ln_noviny.asp?c=A070912_000052_ln_noviny_sko&klic=221359&mes=070912_0).
V dokumentech Evropského parlamentu je možné nalézt i výzvu z 30.7.2007, aby Komise vyčíslila výskyt případů fetálního alkoholového syndromu následně formulovala pro členské státy evropské cíle boje proti FAS (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2007-0303+0+DOC+XML+V0//CS). V dokumentu Komise evropských společenství 2007-0303+0+DOC+XML+z 24.10.2006 je uvedeno, že nap. ve Francii se v roce 2001 narodilo více než 700 dětí s fetálním alkoholovým syndromem a odhaduje se, že žije více než 60 000 osob s tímto syndromem (údaje vypočítané INSERM - "Expertise collective"
v září 2001 - po dvou epidemiologických studiích provedených v severní Francii a na Réunionu (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/cs/com/2006/com2006_0625cs01.pdf).
Na stánkách www.drogy.net je článek z 11.7.2007, který uvádí, že plně vyvinutý fetální alkoholový syndrom (FAS) připadá odhadem u 1 ze 750 novorozeňat. U žen užívajících alkohol ve větším množství se FAS vyskytuje u 30 procent narozených dětí (http://www.drogy.net/clanek/dopad-uzivani-psychoaktivnich-latek-v-tehotenstvi_2007_07_11.html). V článku bohužel není uvedeno, zda se tyto údaje vztahují na ČR nebo jde o celosvětový odhad.
O výskytu FAS v zahraničí jsme spíše než konkrétní čísla nalezli odhady počtu případů FAS na 1000, případně 10000 živě narozených dětí:
- WHO (2000) - http://whqlibdoc.who.int/hq/2000/WHO_MSD_MSB_00.4.pdf
- WHO (2001) - http://whqlibdoc.who.int/hq/2001/WHO_MSD_MSB_01.1.pdf
- http://www.cdc.gov/ncbddd/fas/fasask.htm#how
- http://www.cspinet.org/booze/fas.htm
- http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-3/159-167.htm
- http://www.dphhs.mt.gov/newsevents/newsreleases2004/september/fetalalchololawareness.shtml
- http://download.ncadi.samhsa.gov/Prevline/pdfs/SMA06-4236.pdf
- http://www.thearc.org/NetCommunity/Document.Doc?&id=153
- http://alcoholism.about.com/cs/alerts/l/blnaa13.htm
- http://www.niaaa.nih.gov/Resources/GraphicsGallery/FetalAlcoholSyndrome/cordero.htm
- http://www.nofas.org/faqs.aspx?id=12
- http://www.faslink.org/Probabilityofprenatalalcoholexposure.pdf
Pro získání přesnějších údajů bychom Vám doporučili kontaktovat přímo odborná pracoviště - např. Národní lékařskou knihovnu (http://www.nlk.cz), Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (http://www.uzis.cz/news.php?mnu_id=1000). V ČR existuje i Czech Society for FASD Studies (http://www.jfasd.org/csfs/csfs.htm).
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 12:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu