farní chrám Páně sv. Aloise v Praze XII
Text dotazu
Dobrý den, mám tuto prosbu. Moje maminka v tomto chrámu v roce 1939 uskutečnila První Svaté Přijímání. Existuje v současné době ještě tento farní chrám ? Pokud ano, prosím o uvedení adresy.
Moc děkuji a přeji klidné dny ve zdraví.
Odpověď
Dobrý den,
Kaple sv. Aloise byla původně školní kaple nově postavené reálky na Náměstí krále Jiřího (budova školy je z r. 1912). V letech 1914-1932 sloužila jako provizorní farní kaple nové, druhé vinohradské farnosti do otevření Plečnikova chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně.
Po celkové rekonstrukci v roce 1967 - 69 byly původně dvě základní školy spojené do dnešní podoby. Také přízemí školy prodělalo velké změny. Původní prostory patřily kapli sv. Aloise, kterou po zmiňované rekonstrukci vystřídaly centrální šatny.
Jídelna byla v roce 1994 zrekonstruovaná - velká mozaiková okna a kůr dodnes připomínají, že zde kdysi bývala kaple.
z historie:
Na počátku 20. století jediná vinohradská farnost u sv. Ludmily nepostačovala potřebám vzrůstajícího počtu převážně katolického obyvatelstva, a tak městská rada věnovala v roce 1908 na dnešním náměstí Krále Jiřího pozemek (jenž byl darem rodiny Zdekauerů) pro stavbu nového kostela. K této stavbě však došlo pod vlivem různých okolností až mnohem později (v roce 1928), nicméně pro vznik druhé vinohradské farnosti je důležité datum 23. březen 1910. Tehdy se městské zastupitelstvo rozhodlo poskytnout prozatím místnosti pro kanceláře a byty pro duchovní správu v nájemném domě na rohu náměstí. Rovněž až do doby, kdy farnost bude mít vlastní kostel, jí město propůjčilo kapli v nové školní budově na severní straně náměstí Jiřího z Poděbrad. Koncem roku 1913 byla tato kaple vysvěcena městským vikářem Františkem Janků, a zasvěcena patronu mládeže sv. Aloisi. Nová farnost byla zřízena na Nový rok roku 1914, a jejím prvním administrátorem se stal p. Antonín Hoffmann, dosavadní kaplan u sv. Ludmily.
http://www.ahmp.cz/page/docs/AP-522-fara-NSP-Vinohrady.pdf
http://zhola.com/praha/zanikleKostely/
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu