fantasy X fantastika
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaký je rozdíl v užívání výrazu "fantasy" a
"fantastika" v literatuře. Obecně panuje názor, že pojem fantastika zahrnuje
mimo fantasy také příbuzné žánry (sci-fi, horor), bohužel se mi tento názor
nepodařilo podložit konkrétním zdrojem. Také bych potřebovala zjistit (pokud
to lze), kdy a kým byly oba dané pojmy zavedeny.
Předem mnohokrát děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
dle slovníku "Průvodce literárním dílem" je fantastická literatura " (z řec.fantasticon - lichá představa) - žánrově různorodá, velmi rozlehlá oblast literatury, jejíž tématika odkazuje do fantastického světa vymykajícího se dosavadní lidské zkušenosti. Odpovídá lidské obrazotvornosti a vizím o nereálném, leč možném. Do této oblasti lze v širším slova smyslu zahrnout kouzelný svět pohádek a mýtů, literaturu s náboženskými náměty, imaginární cestopis. Pod pojmem fantastická literatura v literatuře moderní chápeme především díla s náměty tajemných, člověku racionálně nevysvětlitelných, mystických sil."
(LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. 1. vyd. Jinočany : H & H, 2002. s. 92.)
"Fantastické tj. smíšené prvky se vyskytují v literatuře od nepaměti; najdeme je v mýtech i v pohádkách, u Homéra, v apokalypsách i v středověkých legendách - v nich ovšem fantastický prvek vychází z celkového mytologického nebo náboženského pohledu na svět. Individuální fantazie se literárně uplatňuje až od renesance a ubírá se zhruba dvěma směry: jednak nastavuje křivé zrcadlo stávajícímu světu (jako to činili třeba Cervantes, Rabelais ve svých románech, Swift nebo Cyrano de Bergerac v imaginárních cestopisech, či Gogol nebo E.T.A. Hoffamann v groteskách a satirických novelách), jednak sní o rozumně uspořádaném světě v budoucnu v tzv.utopiích. Do fantastické literatury patří ovšem také leccos z literatury dobrodružné, tzv. černý či gotický román a další horory, romaneta J.Arbesa, snové fantazie surrealismu i vědecká fantastika neboli science fiction."
(KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. 4., rozš. a upr. vyd. Praha : Albatros, 2008. s 139, 140.)
Termín "fantasy" literatura se objevuje až v 50. letech 20. století. Slovo pochází z angličtiny a je možné ho přeložit jako fantazie, fantaskní představa. Jedná se o "označení pro část fantastické zábavné akční prózy rozvíjející se v 2. pol. 20. stol. v anglické a americké literatuře, která (na rozdíl např. od pohádky nebo báje) neodděluje svět kouzelný a svět reálný, ale v samé své podstatě slučuje realitu a fantaskno jako prostupující se a rovnocenné do obrazu jediného - takže obraz reálu je zároveň fantastický a obraz fantastický má atributy reálu."
LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. 1. vyd. Jinočany : H & H, 2002. s. 93.)
Autor zmíněných pojmů ovšem nebyl v žádné z níže uvedených publikací uveden.
Použitá literatura a další literatura k tématu:
* LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. 1. vyd. Jinočany : H & H, 2002. ISBN 80-7319-020-6.
* KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. 4., rozš. a upr. vyd. Praha : Albatros, 2008. ISBN 978-80-00-02154-6.
* Lexikon teorie literatury a kultury : koncepce - osobnosti - základní pojmy. 1. vyd. Brno : Host, 2006. ISBN 80-7294-170-4.
* Slovník literární teorie. 2., rozš. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1984.
* MOCNÁ, Dagmar. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. ISBN 80-7185-669-X.
* TODOROV, Tzvetan. Úvod do fantastické literatury. 1. české vyd. Praha : Karolinum, 2010.ISBN 978-80-246-1676-6.
* Fantasy : encyklopedie fantastických světů. 1. vyd. Praha : Albatros, 2003. ISBN 80-00-01126-3.
Další literaturu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/ či článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.10.2011 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu