Fantasy literatura
Text dotazu
Prosila bych Vás o vysvětlení co je fantasy /literatura/ a jak se čte.
Odpověď
Fantasy - populární žánr iracionální fantastiky s tématickými zdroji v
mýtu a středověké romanci. Fantasy staví proti racionalismu citovost a
pohádkovost, její kořeny jsou v minulosti, místo techniky se soustřeďuje
na magii a mystiku. Postavy fantasy textu - hrdina, jeho druh, mistr,
protivník, sexuální objekt, fantastické stvoření. Existuji 3 žánrové
varianty - epická fantasy, hrdinská fantasy a science fantasy. Podrobnosti
si můžete přečíst v knize Encyklopedie literárních žánrů nebo v časopise Ikarie.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
28.08.2009 09:46
Emma Řehánková píše:
Neděle 30.04.2017 15:16
Dobrý den, zajímalo by mě, jaké jsou znaky fantasy literatury? Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 02.05.2017 15:29
Dobrý den,
fantastická literatura (zkráceně „fantasy“) je populární žánr iracionální fantastiky s tematickými zdroji v mýtu a středověké romanci.
Jde o souhrnné označení pro literární díla, vytvářející obraz skutečnosti za pomoci smyšlených prvků, tj. takových, které neodpovídají běžné zkušenosti ani obecně platnému pojetí a nazírání světa.
Oblast je žánrově mnohotvará, neboť zahrnuje jak romány, povídky a novely, tak i dramata.
Fantasy literatura tvoří v rámci literární fantastiky protipól k sci-fi. Tyto žánry mají mnohé styčné body a bývají oba zahrnovány pod termín spekulative fiction (spekulativní, fantastická próza), ale lze je rozlišit na základě motivů a východisek.
Fantasy staví proti racionalismu citovost a pohádkovost, její kořeny jsou v minulosti (pseudohistorii), místo techniky se soustřeďuje na magii a mystiku.
"Postavy fantasy textu jsou víceméně archetypální a vytvářejí ustálenou sestavu rolí. K dominantnímu hrdinovi (skupině hrdinů) se pojí postava jeho druha („rezonanční deska“ hrdinova jednání), mistra (učitel, zprostředkovatel např. magie), protivníka, sexuálního objektu (může být hrdinovou motivací) a fantastického stvoření (které je žánrovou postavou).
Topos fantasy spočívá velmi často ve vstupu do jiné dimenze.
Stěžejní bývá motiv cesty, jenž představuje dobrodružství, ale i úkol, je symbolickým vyjádřením životní pouti a v neposlední řadě prostředníkem k utváření hrdinova postoje ke světu.
Okruh působnosti fantasy se neomezuje pouze na literární text, na jejím základě jsou postaveny mnohé hry – deskové, počítačové, karetní nebo tzv. hry na hrdiny.
Značná část fantasy literatury se pohybuje v oblasti populární literatury, mnohé z nich ovšem přesahují do oblasti literatury umělecké."
(Encyklopedie literárních žánrů, str. 188)
Použité zdroje:
MOCNÁ, Dagmar. Encyklopedie literárních žánrů. Praha – Litomyšl, Paseka 2004, 704 s. ISBN 80-7185-669-X
VLAŠÍN, Josef; kolektiv Ústavu pro českou a světovou literaturu ČSAV, Slovník literárních žánrů. Praha, Československý spisovatel 1984, 468 s.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu