Fantasy
Text dotazu
Dobrý den, chodím do 4. třídy. Prosila bych Vás o vysvětlení pojmu fantasy, a to srozumitelnou formou. Děkuji
Odpověď
Pěkné ráno,
definici pojmu fantasy jsem převzala z encyklopedie Wikipedie - cituji:
"Fantasy je umělecký žánr, používaný předěvším v literatuře a filmu, ale i ve výtvarném umění, založený především na užití magie či jiných nadpřirozených prvků (bájné bytosti, bohové, démoni). V anglosaském světě je však fantasy označení pro jakékoliv dílo fantastického žánru, které není science fiction. Žánr je stejně jako příbuzné žánry science fiction a horror definován především rekvizitami a prostředím, kam je dílo situováno.
Svět (nazývaný často „druhotný svět“), ve kterém se příběh odehrává je většinou nezávislý na našem, v některých případech je s naším nějak spojený (Letopisy Narnie) či se děj odehrává přímo v našem nějak pozměněném světě (žánr alternativní historie a současné fantasy).
Původ fantasy lze spatřovat především v mýtech, pohádkách, středověkých legendách a rytířských eposech. Vznik klasického fantasy lze však spatřovat až v druhé polovině 19. století u autorů jako George MacDonald a lord Dunsany, masivnější nástup přišel s díly J.R.R. Tolkiena a R. E. Howarda v první polovině 20. století."
Použité zdroje
Wikipedie : Otevřená encyklopedie [online]. [2009] , 5. 7. 2009 [cit. 2009-07-17]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Fantasy>.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
17.08.2009 06:31
Anonym píše:
Sobota 02.12.2023 13:01
To je mi teda trochu divné, že odpověď od knihovny je citace z wikipedie....čekala bych více.
PSK - admin píše:
Pondělí 04.12.2023 11:48
Dobrý den,
děkujeme za Vaši reakci.
Na dotaz původně odpověděla menší městská knihovna, u nichž pokrytí fondu nebývá tak odborně široké. Odpověď zároveň byla přizpůsobena věku čtenářky, která dotaz položila. Dané heslo na Wikipedii je poměrně široce zpracováno a odkazuje na řádně uvedené zdroje, ze kterých informace čerpá. S ohledem na věk tazatelky si myslíme, že pro základní zorientování se v tématice byl zdroj v té chvíli dostačující.
S pozdravem Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu