Fantasy
Text dotazu
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení pojmu fantasy. Jak se to slovo, prosím, čte?
Odpověď
Dobrý den,
fantasy je literární žánr a je společně se sci-fi zahrnován pod termín Speculative fiction= spekulativní fantastická próza. Fantasy využívá prvky citovosti a pohádkovosti, zaměřuje se na minulost a soustřeďuje se na magii, mystiku a mytologii (na rozdíl od sci-fi, které se většinou odehrává v budoucnosti s motivy techniky a vědeckého pokroku).
Postavy fantasy jsou většinou archetypální a vytváří ustálenou sestavu rolí: k dominantnímu hrdinovi se pojí postava jeho druha, mistra (učitel, zprostředkovatel moudra a magie), protivníka a fantastického stvoření.
Fantasy často vstupuje do jiné dimenze, mezi časté příklady patří: vytvoření imaginárního světa, vytvoření paralelního světa s naším a vstup do historie našeho světa. Stěžejní je motiv cesty, která představuje dobrodružství i úkol, je vyjádřením životní pouti a prostředkem k utváření hrdinova postoje ke světu.
Existují 3 základní druhy fantasy:
1) epická fantasy - několik dějových linií, předobraz ve středověké legendě a mezi její specifika patří družina hrdinů (podle krále Artuše a rytířů kulatého stolu).
2) hrdinka fantasy - vychází z hrdinského mýtu
2) science fantasy - stojí na rozhraní fantasy a sci-fi, spojuje fantasy s vědeckými prvky.
Existují i další druhy, např. dark fantasy s prvky hororu. Mezi klasického autora fantasy patří např. J.R.R. Tolkien, autor známého Pána prstenů.
Slovo fantasy se čte "fentezy".
Použité zdroje
* MOCNÁ, Dagmar; PETERKA, Josef a kol. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd.. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. 699 s. ISBN 80-7185-669-X
* Universum : všeobecná encyklopedie. Vyd. 1.. Praha : Odeon, 2000-2001. 10 sv. ISBN 80-207-1060-4 (soubor : váz.)
* Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Vyd. 1.. Praha : Nakladatelský dům OP, 1996-. 4 sv. ISBN 80-85841-17-7 (soubor : váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2009 14:56
Koui píše:
Úterý 27.10.2020 14:47
Dobrý den,
řadí se do žánru fantasy oficiálně i počítačové hry? Viděl jsem to už několikrát viz třeba:
https://www.ranker.com/list/all-fantasys-list/ranker-games
http://hry-zdarma.net/ a další.
Potřebuji tuto informaci kvůli své zpracovávané diplomce.
Děkuji moc.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 29.10.2020 17:40
Dobrý den,
v Encyklopedii literárních žánrů od Dagmar Mocné a Josefa Peterky se přímo uvádí: "Okruh působnosti fantasy se neomezuje pouze na literární text, ale na jejím základě jsou postaveny mnohé hry deskové, karetní, počítačové, knižní (game books) a tzv. hry na hrdiny (Dračí doupě, Dungeons and Dragons)."
Zejména tzv. RPG hry se často odehrávají ve fantazijních světech a patří asi mezi nejčastější zástupce žánru fantasy.
Použité zdroje:
* MOCNÁ, Dagmar a kol. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha: Paseka, 2004. S. 188. ISBN 80-7185-669-X.
* POHL, Ondřej. Počítačové hry. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2002. S. 25. Jak na počítač. ISBN 80-7226-788-4.
Dále jsou počítačové hry v souvislosti s žánrem fantasy zmíněny např. na následujících stránkách:
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Fantasy
* https://theses.cz/id/c65lze/Dizertace_na_stag.pdf
* https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130060715
* https://namu.cz/files/2017-04/170427152237.pdf
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu