expresionismus
Text dotazu
Vážená knihovno,
ráda bych se dozvěděla něco víc o problematice expresionismu (jak českého tak i světového) v oblasti literatury a jeho vývoj.Chci se zeptat, zda existují nějaké knihy, dokumenty, novinové články o tomto problému.
Odpověď
Dobrý den,
Literatury na téma expresionismus je mnoho. Zvláště v německém jazyce vyšlo téměř nepřeberné množství. Z nabídky jsme Vám vybrali následující tituly a věříme, že si vyberete. Monografie byly vybírány z  online katalogu Národní knihovny NK ČR na adrese http://aleph.nkp.cz , kde jsme vybrali bázi NKC. Katalog umožňuje předregistraci, po jejímž úspěšném proběhnutí si můžete okamžitě objednávat literaturu ke studiu. Registraci je třeba dokončit osobně v Klementinu (http://www.nkp.cz/o-knihovne/zakladni-informace/kontakty ) v Hale služeb do 7 dnů od zaregistrování (nutno mít sebou platný občanský průkaz a Kč 110,-). Orientace v katalogu je návodná, do vyhledávacího pole zadávejte výrazy, které co nejlépe vystihují Vámi zvolené téma. Z bází lze vybrat z nabídky Souborného katalogu knihoven v ČR, anebo bázi ANL, kde jsou citovány články vyšlé v excerpovaných časopisech do roku 2013.
Citace monografií:
PAULSEN, Wolfgang, ed. Aspekte des Expressionismus: Periodisierung - Stil - Gedankenwelt: die Vorträge des Ersten Kolloqiums in Amherst/Massachussets. 1. Aufl. Heidelberg: Stiehm, ©1968. 175 s. Poesie und Wissenschaft; 8.
RAABE, Paul, ed. a HANNICH-BODE, Ingrid, ed. Die Autoren und Bücher des literarischen Expressionismus: ein bibliographisches Handbuch. 2., verb. und um Ergänzungen und Nachträge 1985-1990 erw. Aufl. Stuttgart: Metzler, ©1992. xiv, 1049 s. ISBN 3-476-00756-1.
FIALOVÁ-FÜRSTOVÁ, Ingeborg. Der Beitrag der Prager deutschen Literatur zum deutschen literarischen Expressionismus: relevante Topoi ausgewählter Werke. St. Ingbert: Röhrig, 1996. 264 s. Beiträge zur Robert-Musil-Forschung und zur neueren österreichischen Literatur; Bd. 9. ISBN 3-86110-082-7.
BĚLÍČEK, Pavel. Dějiny české literatury v statistických grafech a tabulkách. 3, Od májovců po poetismus. Praha: Urania, 2008. 345 s. ISBN 978-80-86580-24-1.
BAHR, Ehrhard, ed. Dějiny německé literatury: kontinuita a změna: od středověku po současnost. Svazek 3, Od realismu k současné literatuře. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2007. 539 s. ISBN 978-80-246-1357-4.
Deutsche Großstadtlyrik (1910-1930): mit besonderer Berücksichtigung des Expressionismus: (1910-1914). Prag: Im eigenen Verlage des Vereines, 1934. 41 s. Sammlung gemeinnütziger Vorträge; Nr. 657-659.
GEERKEN, Hartmut. Dich süße Sau nenn ich die Pest von Schmargendorf: eine Anthologie erotischer Gedichte des Expressionismus geordnet nach Positionen, Situationen, Körperteilen, Organen und Perversionen. erigierte und stark erw. Ausg., für yedermann besorgt. Riemerling bei München: Yedermann, 2003. 270 s. ISBN 3-935269-24-2.
MALÝ, Radek, ed. Držíce v drzých držkách cigarety: malá antologie poezie německého expresionismu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2007. 178 s. ISBN 978-80-7381-074-0.
JELÍNKOVÁ, Eva. Echa expresionismu: recepce německého literárního hnutí v české avantgardě (1910-1930). Vyd. 1. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2010. 405 s. Mnemosyne; sv. 3. ISBN 978-80-7308-305-2.
BOGNER, Ralf Georg. Einführung in die Literatur des Expressionismus. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2005. 160 s. Einführungen Germanistik. ISBN 3-534-16901-8.
ZADRAVEC, Franc. Ekspresionizem in socialni realizem. Maribor: [s.n.], 1972. 2 sv. Zgodovina slovanskega slovstva; Sv. 6, 7.
JELSBAK, Torben. Ekspressionisme modernismens formelle gennembrud i dansk malerkunst og poesi. Hellerup: Spring, 2005. 196 s.
TERECHINA, V. N. Èkspressionizm v russkoj literature pervoj treti XX veka: genezis, istoriko-kul'turnyj kontekst, poètika. Moskva: IMLI RAN, 2009. 318 s. ISBN 978-5-9208-0315-3.
FIALOVÁ-FÜRSTOVÁ, Ingeborg. Expresionismus: několik kapitol o německém, rakouském a pražském německém literárním expresionismu. V Olomouci: Votobia, 2000. 366 s. ISBN 80-7198-456-6.
CHALUPECKÝ, Jindřich et al. Expresionisté: Richard Weiner, Jakub Deml, Ladislav Klíma, podivný Hašek. Vyd. 2. Praha: Torst, 2013. 233 s. ISBN 978-80-7215-453-1.
PAPOUŠEK, Vladimír. Gravitace avantgard: imaginace a řeč avantgard v českých literárních textech první poloviny dvacátého století. 1. vyd. Praha: Akropolis, 2007. 144 s. ISBN 978-80-86903-52-1.
KUNDERA, Ludvík, ed. Haló, je tady vichr-vichřice!: expresionismus. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1969. 138, [6] s. Klub přátel poezie. Základní řada; roč. 9, sv. 3.
BAUER, Michal. Hledání expresionistických poetik: [materiály z mezinárodní konference, která se konala 11.-13. února 2004 v Českých Budějovicích. Vyd. 1. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov, 2006. 353 s. ISBN 80-86559-42-4.
KUPCOVÁ, Helena. Literární Evropou II: 20. století. Vyd. 1. Praha: Literární akademie, 2010. 383 s. Skripta; sv. 6. ISBN 978-80-86877-52-5.
Citace článků:
MED, Jaroslav. Česká literatura a německý expresionismus v letech 1910-1920. Česká literatura, 2005, 53(5), s. 688-693. ISSN 0009-0468.
VOISINE-JECHOVÁ, Hana. O květech hadích a jiných: český expresionismus a avantgarda ve světovém kontextu. Bohemica litteraria, 2011, 14(2), s. [33]-40. ISSN 1213-2144. Dostupné také z: http://digilib.phil.muni.cz/handle/oktavo/104762.
GOSZCZYŃSKA, Joanna a HAVRÁNKOVÁ, Marie. Expresionismus v české literatuře na začátku 20. století. Česká literatura, 2004, 52(1), s. 82-89. ISSN 0009-0468.
WIENDL, Jan. Báseň a strategie: „Expresionismus“ a česká avantgarda 20. let. Slovo a smysl, 2004, 1(1), s. 140-151. ISSN 1214-7915. Dostupné také z: http://cl.ff.cuni.cz/slovoasmysl/downloady/sas1.pdf.
CHALUPECKÝ, Jindřich. Richard Weiner a český expresionismus. Střední Evropa, 1994, 10(37), s. 92-105. ISSN 0862-691X.
CHALUPECKÝ, Jindřich. Richard Weiner a český expresionismus. 2.část. Střední Evropa, 1994, 10(38/39), s. 172-189. ISSN 0862-691X.
HON, Jan. Starý dobrý expresionismus. A2, 2007, 3(32), s. 6. ISSN 1801-4542. Dostupné také z: http://www.advojka.cz/archiv/2007/32/stary-dobry-expresionismus.
VAJCHR, Marek. Dva příspěvky k česko-německým vztahům. Kritická příloha Revolver Revue, 2002, 23, s. 75-81. ISSN 1211-118X.
KOLAŘÍK, Karel. Podoby expresionismu. Tvar, 2007, 18(4), s. 23. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://www.itvar.cz/prilohy/94/04TVAR_07.pdf.
Publikací je samozřejmě mnohem více. Zkuste se podívat jak do našeho katalogu, tak i do katalogu Vaší knihovny, případně na volný internet.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2014 08:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu