Existují opravdu vědmy a věštkyně, kterým se dá věřit?
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat jestli existují věštkyně, které dokáží opravdu předpovědět budoucnost, jestli je opravdu možné vidět co se stane a co bude za určitou dobu?
Odpověď
Dobrý den,
na tuto otázku nelze bohužel odpovědět. Odpověď se nenalézá v žádném fondu, záleží na osobním přesvědčení osoby, zda chce těmto vědám věřit.
Lidské bytosti už od pradávna měli potřebu poznání budoucnosti. Původně to souviselo s holým přežitím - zda bude dobrá úroda a rod přežije, či nikoliv, anebo jestli přijde válka a kdo zvítězí. Či se vdáme, nebo brzy zemřeme?
Člověk od pradávna rozvíjel nejpestřejší techniky, které by mu dovolili prozkoumat budoucnost. Nejznámější věštící techniky dnes jsou astrologie (hádání z hvězd), chiromantie (hádání z ruky), tarot (věštění z karet), obdoba hádání z karet je hádání z run, vykládání snů, atd.
Existovali lidé, kteří byli považování za velké věštce, patřili mezi ně ve zkratce antická věštkyně Pýthie z Delf, nebo Michel de Nostradame (1503-1566). A i ti se mnohdy mýlili.
Konec okultním vědám připravila doba osvícenství v 2. polovině 18. století, kdy bylo mnoho záhadných jevů vysvětlováno rozumem, technikou a chemií.
Podle doložených záznamů jak z minulosti, tak i dnes se mohou vyskytovat výjimeční lidé, kteří k věštění používají výjimečně rozvinutý šestý smysl, související s velkým darem psychologie. Zároveň na této tradici existuje mnoho podvodníků.
Jsou i případy, kdy se stává, že je věštění projevem nemoci - objevují se po těžkých prodělaných chorobách souvisejících s mozkem, nebo po některých psychických onemocněních (paranoidní psychóza, deprese, schizofrenie).
Pokud se o tuto problematiku zajímáte, můžeme Vám doporučit některé tyto knihy:
HALLER, Rosalinde. Věštění: naučte se ovládat svou intuici. Vyd. 2. V Praze: Knižní klub, 2010. 269 s. ISBN 978-80-242-2726-9.
NOVÁK, Jan A. Okno do budoucnosti: tajemné věštírny, důkazy jasnovidectví, mytická i novodobá proroctví. Vyd. 1. Frýdek-Místek: Alpress, 2012. 303 s. Knihy záhad. ISBN 978-80-7466-094-8.
ŠTIRSKÝ, Benedikt a kol. Lexikon magie a esoteriky. Vyd. 1. Praha: CZ Books, 2006. 286, [43] s. ISBN 80-86947-14-9.
VÍTEK, Tomáš, ed., STARÝ, Jiří, ed. a ANTALÍK, Dalibor, ed. Věštění a prorokování v archaických kulturách. Vyd. 1. V Praze: Herrmann & synové, 2006. 261 s. Svět archaických kultur; 1. ISBN 80-87054-04-0.
VONDRÁČEK, Vladimír a HOLUB, František. Fantastické a magické z hlediska psychiatrie. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1968. 430 s., [48] s. obr. příl.
ZILLICH, František. Tajemné vědy a jejich využití: kniha pro praktický život. 3. vyd. Brno: Schneider, 2001. 841 s. ISBN 80-7307-000-6.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.10.2016 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu