Existuje záznam o výrobě tvarůžků přímo v Olomouci čí skladu tvarůžků v Olomouci pro expedici
Text dotazu
někdy v letech 1983 mi můj mistr, pán letech tvrdil že v Hodolanech / část Olomouce / byla výrobna či sklad tvarůžků na současné ulici Sladkovského, udajně asi do roku 1970 ? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Váš pan mistr měl  pravdu. Za pomoci digitálních knihoven jsme v různých publikacích, dobových novinách a časopisech dohledali následující informace:
První zmínku o továrně na tvarůžky v Hodolanech jsme nalezli z roku 1912. V tomto roce byla do rejstříku firem zapsána "První hanácká továrna na tvarůžky, rybí konzervy a jiné poživatiny v Olomouci Hodolanech, společnost s omezeným ručením"
K největšímu rozmachu tovární výroby tvarůžků v Hodolanech došlo pravděpodobně v období první republiky. Ke konci tohoto období (v roce 1939) jsou v Hodolanech uváděny čtyři továrny na syrečky:
* Hrabě A. R., Olomouc, Hodolany, 169 (M.)
* Koutný Josef, Olomouc, Hodolany, Geislerova 8 (M.)
* Wessels Vincenc, Olomouc, Hodolany, Sladkovského 31 (M.) Tov. na pravé olomoucké tvarůžky. Olomouc-Hodolany.
* Zdařil Frt., Olomouc, Hodolany,Barákova 3 (M.)
Po roce 1948 zůstal v Olomouci pouze malý provoz. Hlavní výroba olomouckých tvarůžků se odehrávala v továrně v  Lošticích.
"Ze slavné výroby olomouckých tvarůžků zůstal ve městě jen malý provoz v Hodolanech, hlavní závod a velká většina výroby je v Lošticích u Zábřeha."
Kdy přesně ovšem byl provoz v Hodolanech zrušen zdroje bohužel neuvádí.
O historii výroby tvarůžků se můžete dočíst více v článcích:
* Syrečky přežily války i socialismus. Večerník - Praha: list všech Pražanů. 2002, č.  227. s. A (Publicistika)
* Tvarůžky.  Stráž lidu. 1981, r. 61, č. 138, s. 4. - článek Tvarůžkáři  a knize:
* JANČÍK, Drahomír, ed. a ŠTOLLEOVÁ, Barbora, ed. Pivo, zbraně i tvarůžky: podnikatelé meziválečného Československa ve víru konjunktur a krizí. Praha: Maxdorf, C2014. 368 s. ISBN 978-80-7345-422-7.
Další zdroje:
* https://is.muni.cz/th/369299/ff_r_a2/STUDIE_4-prehledy.txt
* https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/120167654
V případě, že Vás toto téma více zajímá, doporučujeme navštívit a konzultovat historii  olomouckých tvarůžků s pracovníky Muzea Olomouckých tvarůžků:
http://www.tvaruzky.cz/Muzeum.aspx
Použité zdroje
* Úřední list Brněnských novin, 1912, č. 264, s. 1.
* Zdroj: Adresář Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství. Svazek/část/díl: Svazek II, Band II . Seznam adres: Morava ... (1939)
* Zdroj: BARTOŠ, Josef et al. Okres Olomouc. 1. vyd. Ostrava: Profil, 1981. [106] s., [96] s. obr. příl. (str. 51)
* Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz
* Kramerius 4: http://kramerius4.nkp.cz
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2017 21:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu