Existuje Výzkumný ústav palivoenergetického komplexu?
Text dotazu
Dobrý den,
Výzkumný ústav palivoenergetického komplexu vydal v 80. letech nějaké monografie, sídlil na adrese Vladislavova 4, Praha 1. Existuje ještě? Pokud ne, má nějaké nástupce? Na internetu jsem k tomu nic nenašel.
Odpověď
Dobrý den,
k Výzkumnému ústavu palivoenergetického komplexu jsme bohužel zjistili velmi málo informací, které navíc ještě pojednávají spíše o založení a následné činnosti organizace. O jejím ukončení, příp. činnosti v 90. letech, jsme bohužel už nic jednoznačného nenašli.
Shrneme Vám tedy to, co se nám podařilo dohledat.
K založení ústavu jsme našli následující informace: "...Došli jsme k závěru, že je nutná změna činnosti Výzkumného ústavu ekonomiky paliv a energetiky Praha (VÚEPE), vytvoření Výzkumného ústavu palivo-energetického komplexu v roce 1983 (po jeho posílené o EGÚ Praha a VÚP Běchovice) a jeho pověření, aby ve  spolupráci s dalšími resortními i mimoresortními  výzkumnými ústavy, ČSAV, Prognostickým ústavem, vysokými školami, Státní plánovací komisí a SK VTRI, provedl analýzu PEKu a připravil ve spolupráci s FMPE návrhy na opatření k snížení energetické náročnosti a zhodnocování palivo-energetických zdrojů v NH v 8. . 5LP - let 1985-1990 a cíle do roku 2000 i perspektivu do roku 2010." (Blažek, Ohřejeme se v 21. století?, s. 175-176)
O zániku ústavu jsme se nikde žádnou informaci nedočetli, ale z útržkovitých informací lze usuzovat, že již neexistuje. Můžete však nalézt společnost VUPEK - Economy, která, jak je uvedeno na jejích webových stránkách: "Společnost VUPEK-ECONOMY, spol. s r. o. byla založená 7. 10. 1991 sedmi společníky, dlouhodobými pracovníky bývalého státního podniku VUPEK, specializovaného na komplexní výzkum palivoenergetického komplexu ČR. Do Obchodního rejstříku u Městského soudu v Praze byla společnost zapsána 9.12.1991."
Dále existovala (otázka, zda stále existuje) společnost VUPEK a.s., viz info "Založení společnosti Akciová společnosti byla založena podle § 172 obchodního zákoníku. Jediným zakladatelem společnosti je Fond národního majetku České republiky se sídlem v Praze 1, Gorkého náměstí 32, na který přešel majetek státního podniku VUPEK"  - historický zápis z obchodního rejstříku (http://rejstrik.finance.cz/45272913-vupek-a-s) .
Co se dokumentů týče, kromě titulů vydaných přímo VUPEKem v 80. letech jsme našli ještě tyto:
* Základní informace o významných firmách energetického hospodářství České republiky: rok 1994-95. Praha: VUPEK, 1997. [104] s. v růz. str. ISBN 80-238-0838-9.
* Ročenka energetického hospodářství České republiky. Praha: VUPEK, 1990- . -dle adresy by se mělo jednat o VUPEK a.s. (Komunardů 30, Pha 7)
* Ročenka: elektroenergetika, hornictví, plynárenství, teplárenství. Praha: GAS, 1999- . - v rejstříku firem se setkáme se společností VUPEK - Economy
Zdá se tedy, že Výzkumný ústav palivoenergetického komplexu, jak byl ustanoven v 80. letech, zanikl a jeho úlohu do jisté míry převzaly jiné, soukromé, společnosti. Zda ovšem vznikl státní podnik, resp. jiný výzkumný ústav, který by plně převzal činnosti ústavu, není bohužel zřejmé. Zkuste se s dotazem obrátit přímo na Ministerstvo průmyslu a obchodu, zde byste měl dostat jednoznačnou a přesnou odpověď, kontakt viz http://www.mpo.cz/cz/kontakt.html.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.11.2015 00:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu