Existuje tzv. pay gap?
Text dotazu
Dobrý den,
ve škole jsme nedávno probírali výplaty a narazili jsme na to, že náš vyučující tvrdí, že tzv. pay gap neexistuje a je to pouhý výmysl feministek.
Chci se tedy zeptat, jaká je pay gap mezi následujícími: ženami a muži; bílými lidmi a příslušníky jiné rasy na území České republiky a USA.
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Fenomén tzv. „pay gap“ je zkoumán různými statistickými institucemi po celém světě. U nás, se tématu genderové platové mezery (Gender Pay Gap) věnuje například projekt Ministerstva práce a sociálních věcí „Rovná odměna - 22% k rovnosti“ (https://rovnaodmena.cz/rovne-odmenovani/gender-pay-gap/), který má na svých stránkách přehledně zmapované nejen statistické informace, ale i vysvětlení problematiky, které pochopí snad i skeptici.
Projekt uvádí data z výzkumu Eurostat za rok 2020: „V rámci EU má Česká republika rozdíl ve výdělcích žen a mužů (GPG) 16, 4 %. Unijní průměr je 13 %.“ Podle webových stránek Eurostatu byla mezera v ČR v roce 2021 snížena na 15%. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tesem180/default/table?lang=en
Výsledky vychází ze studie „Aktuální rozdíly v odměňování žen a mužů v ČR – hloubková analýza statistik a mezinárodní srovnání“, ve které naleznete důkladný rozbor platové mezery nejen v rámci celé republiky, ale i skrz sociální skupiny (věk, vzdělání, regiony, atd.)
https://www.rovnaodmena.cz/www/img/uploads/336b8482.pdf
V rámci vyrovnání genderové platové mezery se po světě koná i akce Equal Pay Day, která si klade za cíl tuto problematiku zviditelnit. V dubnu se v ČR bude konat již 15. ročník této akce u nás. https://www.equalpayday.cz/
V ČR se nám nepodařilo dohledat výzkum, který by zkoumal platovou mezeru způsobenou rasovou či národnostní diskriminací.
V USA je téma zmapované detailněji než u nás, shrnutí za rok 2023 naleznete například zde: https://www.forbes.com/advisor/business/gender-pay-gap-statistics/. Shrnutí zohledňuje i vliv rasy na výšku příjmu, nicméně s touto informací pracuje stále v rámci genderové platové mezery.
Detailní rozbor platových mezer (genderových i rasových) v USA z let 2017-2019 nalezete například na webových stánkách Ministerstva práce Spojených států: https://www.dol.gov/agencies/ofccp/about/data/earnings
Problematika rasové a genderové platové mezery v USA je detailně zaznamenána například i na anglické Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Racial_pay_gap_in_the_United_States, https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_pay_gap_in_the_United_States.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.09.2023 17:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu