Existuje "Soupis poddaných podle víry z roku 1651“ pro Prácheňský kraj?
Text dotazu
Dobrý den,
na stránce https://www.nacr.cz/[…]/e-knihy jsem našel soupisy poddaných dle víry z roku 1651 pro většinu krajů ale ne pro Prácheňský (a např. Litoměřický). Chtěl jsem se zeptat jestli existuje takovýto spis pro kraj prácheňský popř. zdroje obdobné. Předem díky.
Odpověď
Dobrý den,
podle dostupných informací se nedochovaly úplně všechny soupisy z tehdejších 14 krajů a Prácheňský kraj je právě jedním z nich.
Jistou alternativou, se kterou je možno informace ze soupisů porovnávat, je Berní rula z roku 1654 anebo Soupis duší z roku 1651. Berní rula pro Prácheňský kraj, díl I. a II. je dostupná v těchto knihovnách (případně ji naleznete v digitální knihovně Kramerius):
Soupis duší (latinsky status animarum) je dokument církevní povahy a takovéto dokumenty jsou ukládány do Státních okresních archivů. Protože v současnosti již kraj neexistuje, doporučujeme obrátit se na okresní archivy z Plzeňského a Jihočeského kraje viz https://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0006.
Použité zdroje
-https://www.knihovnatabor.c[…]oceneny-genealogicky-pramen
-https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/soupis-dusi-1651
-HAAS, Antonín a Archiv země České. Berní rula, 27, 1. díl: Kraj Prácheňský. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954.
-HAAS, Antonín a Archiv země České. Berní rula, 28, II. díl: Kraj Prácheňský. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954.
-Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Prácheňsko [online]. c2023 [citováno 18. 10. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/[…]5%88sko&oldid=23218452.
-Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Soupis poddaných podle víry z roku 1651 [online]. c2023 [citováno 18. 10. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/[…]ku_1651&oldid=22870967.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.10.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu