Nostradamovo Proroctví v českém jazyce
Text dotazu
Existuje překlad knihy Proroctví (Nostradamus 1555) do českého jazyka?
Postačí i kniha s komentáři, ale pouze taková, kde budou vedle výkladu i veškeré Nostradamovi předpovědi nezkreslené novodobým výkladem. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce je z díla „Proroctví“ Michela Nostradama dostupné vydání sestavené Leopoldem Viktorem Pardubským:
*NOSTRADAMUS a PARDUBSKÝ, L. V., ed. Osudy světa. Svazek 1., Proroctví Michala Nostradama. V Praze: Hvězdy a osud, 1940. 120 s. (K dispozici ve fondu NK ČR k objednání pro prezenční studium v Klementinu: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000189027&local_base=NKC)
Tato publikace by měla mít nejblíže k originálním Nostradamovým textům. Obsahuje úvodní pojednání o Nostradamovi a dále již samotný text „Proroctví“, včetně autorovy předmluvy. Verše v jednotlivých částech knihy („Centuriích“) jsou Pardubským vykládány, někde dodává informace o souvisejících reáliích či historických okolnostech.
Ostatní knihy v českém jazyce (viz katalog: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), které se odkazují na Nostradamovo „Proroctví“, jsou většinou rozepsanými výklady jeho „jinotajných čtyřverší“ (Universum, s. 318), anebo se jedná o pojednání vypracovaná na základě vybraných Nostradamových myšlenek s odkazem na proběhlé události.
Kompletní originál „Proroctví“ je ve francouzštině dostupný online skrze platformu Internet Archive: https://ia802800.us.archive.org/8/items/lesprophtiesdemm00nost/lesprophtiesdemm00nost.pdf.
Použité zdroje
Souborný katalog NK ČR, https://aleph.nkp.cz/F/
Michel de Nostradame, https://fr.wikipedia.org/wiki/Nostradamus
BLOOM, William, Judy HALL a David PETERS. Encyklopedie mysli, těla a ducha: průvodce léčebnými postupy, ezoterickou moudrostí a duchovními tradicemi. Praha: Reader's Digest, 2012, s. 284.
Internet Archive, https://archive.org/, https://ia802800.us.archive.org/[…]/lesprophtiesdemm00nost.pdf
OVASON, David a Jana HOLLANOVÁ. Nostradamus: přijde konec světa?!. Praha: Knižní klub, 1999, s. 429.
Rodinná encyklopedie světových dějin: jména, data a události, které utvářely náš svět. Praha: Reader's Digest Výběr, 2000, s. 435.
Universum: všeobecná encyklopedie. Praha: Odeon, 2000. sv. 1, s. 318.
VOIT, Petr a Strahovský klášter. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha: Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2006, s. 1207.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.02.2024 20:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu