existence trpaslíků
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli existují trpaslíci. Popřípadě kde bych je mohla najít?
Odpověď
Dobrý den,
otázkou trpaslíků jsme se již zabývali dříve, tudíž se zmíníme jen okrajově - můžete si přečíst předešlé články: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/trpaslici ; http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/skritek
Označení trpaslík je používáno pro pohádkovou bytost, která má vzhled člověka, ale výrazně menší vzrůst. Má mnoho synonym, jako např. permoník, skřítek, liliput.
Slovo trpaslík můžeme vnímat dvěma způsoby. V prvním se tyto bytosti vyskytují v pohádkách či mytologiích slovanských a germánských. Ve druhém jsou to lidé s poruchou vzrůstu.  Ti se často již od starověku pohybovali na panovnických a šlechtických dvorech.
Trpaslík je podle bájí, pohádek a mytologií  vousatý skřítek malého vzrůstu (50-130cm), velmi často zobrazen s červenou čapkou. Žije pod zemí a zabývá se hornictvím. Nejtypičtěji jsou zobrazeny v pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků.
Další kategorií, kde se vyskytují trpaslíci, je žánr fantasy. Mají silný plnovous a jejich vzrůst je okolo metru a půl. Jsou ale víc rozložitější než trpaslíci pohádkoví. Zabývají se kovářstvím, hornictvím a stavitelstvím, tudíž svá sídla i práci mají pod zemí. Mají nevýslovnou sílu a žijí déle než obyčejní lidé.
Lidé s poruchou růstu můžete potkat i dnes - nazývají se pygmejové či liliputáni. Malá výška u lidí může být zapříčiněna chorobou nazývanou nanismus, kdy je nedostatečně produkován růstový hormon.
Použité zdroje
ANTONÍN, Luboš. Bestiář: bájná zvířata, živlové bytosti, monstra, obludy a nestvůry v knižní ilustraci konce středověké Evropy. Půdorys 2. vyd., Argo 1. vyd. Praha: Půdorys, 2010. 372 s. ISBN 978-80-257-0347-2.
ČUDRNÁKOVÁ, Andrea. Elfové, hobiti, trpaslíci a mýty. Vyd. 1. Olomouc: Fontána, C2008. 317 s. ISBN 978-80-7336-427-4.
PAVLŮSEK, Alois. Lexikon strašidel: průvodce světem nadpřirozených bytostí a démonů v našich zemích. V Praze: XYZ, 2012. 267 s. ISBN 978-80-7388-599-1.
Trpaslík v evropské kultuře: sborník příspěvků z konference pořádané ve dnech 16.-18. června 2004 [v Ústí nad Labem]. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, Ústav slovansko-germánských studií, 2005. 133 s. ISBN 80-7044-680-3.
Odkaz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Trpasl%C3%ADk
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.10.2016 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu