Eva Nováková-Beková
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji zjistit rok narození Evy
Novákové /provdané Bekové/, která byla do roku 1954 sólovou tanečnicí v
Moravském divadle v Olomouci. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď, ale vyhledat informace o tanečnici Evě Novákové (provdané Bekové) bylo poměrně náročné, proto Vám dosud nepřišla odpověď. Bohužel se nám nepodařilo vyhledat téměř žádné informace. Bohužel tedy nedokážeme říci, kdy se narodila, ale podařilo se nám z nám dostupných zdrojů zjistit, že byla skutečně sólovou tanečnicí divadla v Olomouci a že měla poměr s Josefem Bekem, kterého si také v roce 1947 vzala.
Josef Bek se narodil 31. 12. 1918 a zemřel 5. 5. 1995. Předpokládáme tedy, že by mohla být Eva Novotná (Beková) zhruba stejně stará a narodila se tudíž někdy kolem roku 1918, bohužel s jistotou ale toto tvrdit nemůžeme. Většinou je možné dočíst se v různých publikacích jen o Josefu Bekovi a o Evě Bekové je zde vždy jen malá strohá zmínka. Zasíláme odkaz na životopis Josefa Beka: https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/17991-josef-bek.html?PHPSESSID=30
Dále je možné kusé informace získat ze systému Kramerius, kde ve čtrnáctideníku "Scéna" popisuje Josef Bek v článku "Můj toulavý den" své životní cesty a mezi nimi mluví i o tom, že se v Olomouckém divadle seznámil s Evou, která tam tančila jako sólová tanečnice a že se spolu začali scházet i mimo divadlo. Dále také poměrně zábavnou formou vypráví o tom, že když pozval své rodiče poprvé na jedno z představení, aby se předvedl, co všechno už umí, bohužel svou neopatrností zrovna ochraptěl a ještě na jeviště vtančila Eva, o které jeho rodiče věděli, že s ní chodí, jako havajská tanečnice, jen velmi spoře oděná. I přesto, že se mu podařilo omluvit chrapot, marně se snažil rodičům vysvětlit, že to je jen divadlo a omlouval Evu. :-) Rodiče však nechtěli ani slyšet a zkroušeně se vraceli zpět domů a mysleli si, že po válce s divadlem skončí. To byla podle jeho slov jejich útěcha. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPage.do?it=0&id=8316856 (Kramerius je dostupný pouze z počítačů v Národní knihovně ČR.)
Se svým dotazem se také můžete zkusit obrátit na Knihovnu města Olomouc http://www.kmol.cz/ nebo na Vědeckou knihovnu v Olomouci http://www.vkol.cz/cs/, jestli nemají nějaké regionální soupisy slavných osobností či přímo na Divadlo v Olomouci. http://www.moravskedivadlo.cz/ Případně se můžete podívat do tzv. Divadelních novin, které jsou v online podobě dostupné od roku 1957 ze stránek Ústavu pro jazyk český AV ČR http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=DivN a podívat se zda v nich nebude nějaká zmínka o Evě Novákové (Bekové). Dále můžete zkusit projít knihu "Každý den radost" od Josefa Beka a Petra Hořece, kde je vylíčen život pana Beka, je možné, že by se Vám podařilo dohledat další informace i zde, bohužel jsme neměli již dostatek času důkladně tuto knihu prohlédnout.
Zdroje:
* Kramerius systém :
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPage.do?it=0&id=8316856 (dostupný pouze z počítačů v Národní knihovně ČR)
https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/17991-josef-bek.html?PHPSESSID=30
* FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky / I. díl : A-K.1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-332-1.
Projité zdroje:
* MICHALCOVÁ-CESNAKOVÁ, Milena. Slavné osobnosi divadla. 1. vyd. Bratislava: Mladé letá, 1983.
* LAISKE, Miroslav. Divadelní periodika v Čechách a na Moravě 1772 - 1963. Praha : Divadelní ústav, 1967.
* MICHALCOVÁ-CESNAKOVÁ, Milena. Herecké umění od Antiky po dnešek : Slavné osobnosti divadla. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Brána, 2004. ISBN 80-7243-202-8.
* LUDVOVÁ, Jitka a kol. Hudební divadlo v Českých zemích : osobnosti 19. století : Česká divadelní encyklopedie. 1. vyd. Praha : Divadelní ústav : Academia, 2006. ISBN 80-7008-188-0 (divadelní ústav). ISBN 80-200-1346-6
* Slavné osobnosti : Oxford encyklopedie : 1000. 1. české vyd. Praha : Svojka a Vašut, 1995. ISBN 80-7180-035-X.
* Český taneční slovník : Tanec, balet, pantomima. 1. vyd. Praha : Divadelní ústav, 2001. ISBN 80-7008-112-0.
* Česká divadla : Encyklopedie divadelních souborů.1. vyd. Praha : Divadelní ústav, 2000. ISBN 80-7008-107-4.
* JAKUBCOVÁ, Alena a kol. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. Století : Osobnosti a díla : Česká divadelní encyklopedie. 1. vyd. Praha : Divadelní ústav : Academia, 2007. ISBN 978-80-7008-201-0 (Divadelní ústav). ISBN 978-80-200-1486-3 (Academia).
* World Biographical Index Online. (Dostupný částečně v papírové podobě ve fondu Národní knihovny a částečně z počítačů v Národní knihovně nebo přes vzdálený přístup z jakéhokoli počítače s přístupem na internet, pokud jste zaregistrovaným čtenářem v Národní knihovně ČR)
* BEK, Josef, HOŘEC, Petr. Každý den radost. Praha : Nakladatelství XYZ, 2007. ISBN 80-87021-74-3.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:08
Helena Alešová píše:
Sobota 29.10.2016 11:43
Eva (Marie?) Beková se narodila 22.12.1912 viz nápis na hrobě.
Helena Flegrová píše:
Čtvrtek 06.04.2017 12:24
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jestli ještě žijí děti Josefa Beka. Zajímám se o to, protože naše rodina ze strany mého otce je příbuzná právě s Josefem Bekem, a to ze strany otcovi tety která pocházela z Hradce Králové, kde se také narodil Josef Bek. Byli to údajně bratranec se sestřenicí. Naše rodina je celkem početná, ale většinu z těch lidí jsem nepoznala. Poslední dobou se ale o to zajímám a ráda bych sestrojila náš rodokmen. Děkuju
PSK - admin píše:
Pátek 07.04.2017 13:22
Dobrý den,
pokud máte na mysli herce Josefa Beka, tak ten děti neměl. Aspoň tak se to uvádí v Kalendáriu, viz níže.
21. prosinec 1918 – * Josef Bek († 5. 5. 1995) "Kamarád mu poradil, ať zkusí předzpívat řediteli Olomouckého divadla. Vystřihl tam árii Dalibora a byl okamžitě přijat. V Olomouci pak strávil 12 let. Z opery a operety přešel i na činohru...
Josef Bek se ve zdejším divadle seznámil s půvabnou tanečnicí Evou, se kterou se v roce 1947 oženil... při oslavě 75. narozenin přímo na jevišti zkolaboval. Z tohoto zážitku se velmi těžce vzpamatovával. O necelé dva roky později jeho srdíčko dotlouklo. Manželka Eva, se kterou bohužel neměli děti, ho přežila o pouhé dva měsíce."
http://www.ceskatelevize.cz/[…]/
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/eva-novakova-bekova
Prošli jsme několik biografických knih o Josefu Bekovi, ale zmínka o dětech tam nebyla.
Při zhotovování rodokmenu doporučujeme pátrat v matrikách a archivech.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.05.2020 09:24
Komentář od uživatelky (z chatu PSK):
Dobrý den, Eva Beková se narodila roku 1912 viz společný náhrobní kámen s J. Bekem uvedeno v pořadu Pepíček, příběhy slavných uveden 30.4.2020 na ČT 1
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu