Eugène Dubois
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji se dozvědět něco o holandském lékaři(= antropologovi) jménem Eugen Dubois. Na internetu jsem toho našel minimum a v knize Jak vznikl člověk je to samé, co na internetu, jen to vypadá delší. Mohli byste mi důkladně popsat jeho teorie o vzniku člověka aj.?
Odpověď
Marie Eugène François Thomas Dubois (28. 1. 1858 - 16. 12 1940)
Encyklopedie, které máme k dispozici, uvádějí pouze krátký přehled informací o životě a práci Eugèna Duboise. Více informací o jeho životě naleznete například na internetových stránkách:
http://www.talkorigins.org/faqs/homs/edubois.html
http://www.strangescience.net/dubois.htm
Jeho práci a život přibližují knihy:
* SHIPMAN,Pat.The Man Who Found the Missing Link: Eugène Dubois and His Lifelong Quest to Prove Darwin Right. Harvard University Press; New Ed edition, 2002. ISBN-10: 0674008669, ISBN-13: 978-0674008663
* THEUNISSEN.L.T. Eugène Dubois and the Ape-Man from Java: The History of the First `Missing Link' and Its Discoverer. 1 ed. Springer; 1988.ISBN-10: 1556080816, ISBN-13: 978-1556080814  ( ukázka z knihy na internetových stránkách:
http://books.google.co.uk/books?id=VUxg8Nci8agC&pg=RA1-PA3&ots=5DuYI9dmEk&dq=Eugene+Dubois+and+the+ape-man&sig=dt5pgQi67ZGzpH6NF9RCsYJKYK4#PPP1,M1 ).
Obě knihy ovšem bohužel nejsou k dispozici v žádné knihovně České republiky. Zapůjčit si je lze přes Meziknihovní výpůjční službu NK ČR ze zahraničí. ( O Meziknihovní výpůjční službě naleznete informace na internetových stránkách:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm )
Na území České republiky ovšem můžete dohledat potřebné informace v knihách:
* STRINGER. Chris; ANDREWS, Peter. The Complete World of Human Evolution. Thames & Hudson, 2005. ISBN-10: 0500051321
ISBN-13: 978-0500051320. Tuto knihu nabízí knihovna Akademie věd ČR: http://www.lib.cas.cz/cs .
* LEAKEY, Richard E. Man-ape, ape-man : the quest for human’s place in nature and Dubois’ "missing link". Leiden : Netherland Foundation for Kenya Wildlife Service, 1993.ISBN   90-263-1285-7 (brož.)
Ve fondu   OSD002 [VŠB - TU Ostrava - Ústřední knih.] -- sign. 244467
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2007 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu