Eugene Boudin
Text dotazu
Imfomace o životě a dílech Eugene Boudina.
Odpověď
Dobrý den,
Eugène Boudin  je považován za jednoho z nejvýznamnějších francouzských krajinářů a jakýsi generační most mezi tradiční malbou v plenéru, které se naučil od svého mistra Camilla Corota, a prací impresionistů. Narodil se 12. července 1824 v Honfleuru v Normandii, jako syn námořníka. V roce 1838 nastoupil do práce v obchodě s výtvarným uměním, ve kterém vystavovali malíři jako Constant Troyon, Thomas Couture či Jean-François Millet. Brzy sám začal kreslit a v r. 1851, povzbuzován zmíněnými malíři a podpořen stipendiem od radnice v Le Havru, zahájil umělecká studia v Paříži. Zpočátku se v jeho dílech odrážel vliv holandských krajinářů. Realizoval mnoho zátiší, následně se soustředil na zobrazování moře a tento žánr mu přinesl největší úspěch. Ve svých dílech zobrazoval především scény z přístavů a pláží, na kterých se objevovaly skupiny elegantně oblečených, procházejících se měšťanů. Pracoval především na pobřeží v Normandii a v Bretani. V r. 1858 se stal učitelem a mentorem mladého Clauda Moneta. V letech 1863-1870 vystavoval na Salonu, kde se díky dovednosti propojovat tradiční a nový styl těšil veliké přízni. V r. 1870 odjel do Bruselu, kde se seznámil s Durand-Ruelem, jehož prostřednictvím se následně spřátelil s impresionisty. V r. 1874 se zúčastnil první impresionistické výstavy. V r. 1889 získal zlatou medaili na Všeobecné výstavě v Paříži. Zemřel 8. srpna 1898 v Deauville na severu Francie.
Boudin předešel impresionisty svým zájmem o prostředí a světlo užité v plenéru. Odmítal díla realizovaná ve studiu. Impresionisty ovlivnil v technice rychlých a volných tahů štětce, ke které jeho samotného inspiroval Corot. Vliv impresionismu se naopak projevil u Boudina ve specifickém užití barvy pro zobrazení postav bez použití obrysů.
Pro více informací o malíři a jeho díle doporučujeme stránky http://www.eugeneboudin.org.
Použité zdroje
Ricketts, M.: Mistři světového malířství – Impresionismus. Čestlice : Rebo Productions, 2005.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu