Etymologie slova "himbajs"
Text dotazu
Dobrý den, z čeho pochází Rychlonožkou často opakované "himbajs"?
Odpověď
Dobrý den,
k Vámi dotazovanému termínu uvádí „Slovník nespisovné češtiny“ pouze, že jde o „zaklení“ (Hugo a kol., 2020, s. 167). Zřejmě by mělo jít o slovo německého původu, avšak etymologické pátrání může být v tomto případě obtížné, neboť „část argotového a slangového slovníku vznikla úmyslnou deformací, proto je původ takových slov často temný.“ (Trost, 1975).
Igor Němec ve článku „Citově zabarvené výrazy s hláskovou skupinou -ajs-/-ajz-“ (Němec, 1960) uvádí následující charakteristiku:
Slova se zakončením -ajs, -ajz: — hernajs, výraz zaklení, jemnější obměna základního „hergot“; Hurvajs hrubší familiární název a oslovení loutky zvané „Hurvínek“; maglajs vulgárně ‚zmatek, chaos, nepořádek‘; monajs v argotu ‚peníze‘ (Máš monajs? — I. Herrmann),[2] s týmž významem též cinkvajs (Rippl 18); rajz lidově ‚cesta‘ (Kluk je zdráv, doufám. Snese rajz? — E. Bass); rambajs vulgárně ‚hluk, výtržnost‘ (Člověče, takový šprček jste, na nohy nemůžete, a děláte takový rambajs! — Lidové noviny); virgajs nářečně ‚kravál, hluk‘ (Začali se vozit a houpat a jezdit v těch autíčkách. Proto ten virgajs, ty řeči vokolo toho, že prej už i mrtvý přešla trpělivost — Svobodné noviny). Sem možno také připojit nespisovné spojení rýmových slov krajcvajs s významem ‚úplně, docela‘ (Nezůstal tam krajcvajs nikdo — úzus), slangové úsloví to se vajs ‚to se ví‘ (Oberpfalcer 356), a složeniny jako rajstabl ‚divoch, neposeda‘ (Jedna [20]mu říkala „fakaně“, druhá „špunt“ a třetí „rajstajbl“ — R. J. Kronbauer), šajspapír vulgárně ‚klosetový papír‘ (Kdo by to řekl, že od takovýho šajspapíru závisí osmdesát tisíc — Čapek-Chod) apod.
Samotný výraz „himbajs“ se však ve výše uvedené citaci nevyskytuje.
Pro další informace se můžete obrátit na naše kolegy z Ústavu pro jazyk český AV ČR: https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje
Hugo Jan a kol., Slovník nespisovné češtiny, 4. rozšířené vydání, Praha, Maxdorf, 2020.
Trost Pavel, Slangová slova majznout, rambajs, šťabák a šťabajzna, Naše řeč, ročník 58 (1975), číslo 3, s. 166, dostupné online na http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=5846
Němec Igor, Citově zabarvené výrazy s hláskovou skupinou -ajs-/-ajz-, in Naše řeč, ročník 43 (1960), číslo 1-2, s. 18-26, dostupné online na http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4729
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
15.03.2022 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu