Etymologie slova Habla (hornolužická srbština)?
Text dotazu
Dobrý den,
jaká je prosím etymologie slova "habla" (znamená šiška) v hornolužické srbštině?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "habla" najdeme ve 4. sešitu etymologického slovníku H. Schuster-Šewce (vyd. 1979). Dle výkladu H.-H. Bielfeldta pochází ze středoněmeckého „Appel“ (něm. Tannenapfel, Kienapfel). Zde narážíme na nejasnou změnu jmenného rodu a asimilaci pl>bl, která není obvyklá. Druhou variantou je (středo) saský základ „epl“. Schuster-Šewc považuje za pravděpodobnější interpretaci praslovanské „obl“ (srovnejme s hl. wobli/ dl. hobli = kulatý, podlouhlý; dl. hobel = hlíza, hrudka). Zde není jasné vysvětlení samohlásky a.
V dětském jazyce (hl) habo znamená jablko. Zde mohlo dojít ke smísení s praslovanským „hobl“.
Použité zdroje
Schuster-Šewc, Heinz. Historisch-etymologisches Wörterbuch der ober- und niederserbischen Sprache. 1. Aufl. Bautzen: Domowina, 1978-1989. 24 sv.ISBN 3-7420-0004-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
27.12.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu