Etymologie slova ‘postevacek’
Text dotazu
Krasny den, pri debate s byvalymi spoluzackami z anglistiky jsme se bavily o ‘legracnich’ ceskych slovech pro mezinarodne srozumitelne a uzivane vyrazy, jednim z tech slov bylo prave slovo ‘postevacek’. Nedokazaly jsme ani vzdalene prijit na to, z ceho zrovna toto slovo muze byt odvozeno :) Moc dekuji za pomoc s etymologii.
Odpověď
Dobrý den,
slovo „poštěváček“ je odvozeno od dnes již archaického slovesa „poštívat“= dráždit, rozněcovat spor, popichovat.
V tomto původním významu najdeme sloveso např. ve větě: „Já ho naučím, ničemného břicháče…. Já mu dám poštívat!“ (TURGENEV, Sergejevič a MACH, František. Ivana Turgeněva Lovcovy zápisky. Kober, 1874.)
Nebo:
„A jak se ho ty vopovažuješ eště poštívat, uličnice jedna nestoudná? vykřikl pan Bumble v mocném rozhorlení.“ (DICKENS, Charles. Spisy Charlese Dickense: Oliver Twist. Praha: Odeon, 1966).
Zdroj:
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2019 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu