Etymologie příjmení Šuderla
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o objasnění etymologie příjmení Šuderla, které jsem dohledala v matrikách až do 17. století, a to i v podobách Šudrla, Šudla, Suderla, Schuderla, Schuderle. Příponu -erle znám z několika příjmení. Má vysvětlitelný původ, význam?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedené příjmení je v ČR poměrně vzácné. V roce 2016 zde žilo pouze 20 mužů a 17 žen s příjmením Šuderla/Šuderlová. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních.
Nejbližší příjmení uvedené v publikacích je Šuda/ Šudák = nářeční slovo šuda = kdo šidí. Možné je též odvození od osobních jmen - např. Sudimír, Sudomír, Braňsud apod.
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.08.2020 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu