etymologie jména a příjmení
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit etymologii
jména a příjmení Eva Mazánková.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mazánek má několik možných výkladů původu. Odvozeno mohlo být ze slov mazat, mazáč = vymazával hlínou stropy, podlahy. Další variantou je odvození z názvu kulatého velikonočního pečiva - mazance. V některých případech mohlo vzniknout z přídavného jména mazaný (vychytralý).
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 755 mužů a 775 žen s příjmením Mazánek/Mazánková, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Praze, Brně, Turnově a Liberci.
Křestní jméno Eva je hebrejského původu (z hebrejského Havváh), znamená "živá" přeneseně "životodárná, matka života". Slovanskou obdobou tohoto jména je Živa.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme: Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 10:14
Josef Zobal píše:
Čtvrtek 26.11.2015 11:01
Dobrý den.
Potřeboval bych zjistit etymologii přijmení Zobal. Děkuji moc
PSK - admin píše:
Čtvrtek 26.11.2015 17:14
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-zobal
Magdaléna Sysalová píše:
Středa 25.10.2023 20:55
Dobrý den, potřebovala bych zjistit etymologii jména Magdaléna Sysalová. Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 26.10.2023 13:15
Dobrý den,
jméno Magdalena má původ v hebrejštině. Jedná se o spojení výrazu „žena z Magdaly“ či „pocházející z Magdaly“, přičemž Magdala je biblické město z oblasti kolem Galilejského jezera v Izraeli (dnes se k tomuto městu odkazuje izraelské Migdal). Právě z Magdaly měla pocházet biblická Marie, jíž se takto dostalo jména Marie Magdalena či dalších podob: Marie z Magdaly, Máří Magdalenská. V hebrejštině slovo „magdala“ znamená „věž“.
Příjmení Sysal, Sysalová jsou podoby jmen vzniklých z názvu zvířete – sysel. Byla to rovněž „přezdívka samotáři (srov. rčení: zalezlý jako sysel), ospalému člověku, člověku, který hromadí zásoby.“ (Moldanová, s. 179).
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 110, 179. ISBN 978-80-86781-14-3.
OBERPFALCER, František. Domácí tvary našich křestních jmen in Naše řeč, 1931, 15(9), s. 199-204.
HALAS, František X., Dagmar HALASOVÁ a Dominik DUKA. Bible: český překlad Jeruzalémské bible. V Praze: Euromedia Group, 2010, s. 865, 882, 883, 913 aj. ISBN 978-80-242-2900-3.
SCHAUBER, Vera, Terezie BRICHTOVÁ, Hanns Michael SCHINDLER a Vojtěch POLA. Rok se svatými. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1997, s. XV, 142, 149, 220, 247 aj. ISBN 80-7192-304-4.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Magdal%C3%A9na
https://cs.wikipedia.org/wiki/Migdal
Pavla Vítková píše:
Pátek 17.11.2023 12:34
Dobrý den.
Ráda bych znala etymologii jména Pavla Vítková a Jiří Máj.
Děkuji mnohokrát.
PSK - admin píše:
Středa 22.11.2023 16:34
Dobrý den,
křestní jméno Pavla (variantou je Pavlína), je jméno latinského původu. Jedná se o ženskou podobu k osobnímu jménu Pavel, Pavlín (původně přídavné jméno znamenající „Pavlův“), tj. malý, přeneseně skromný, nepatrný.
Jmeniny : 22. června (Pavla), 31. srpna (Pavlína). Jméno Pavla má 41774 lidí, je na 64. místě a věkový průměr je 44 let.
Příjmení Vítková (Vítek = malý Vít) má původ v osobním (křestním) jménu Vít.
Existují dva výklady : latinská podoba Vitus je spojována se slovem vita = život. Význam je vitální, živoucí, radostný, veselý.
Druhá možnost je, že jméno souvisí s germánským Wido = lesní (jeho někdejší významy: les, dřevo, oštěp).
Je ale i docela možné, že náš český Vít je rovněž osamostatnělá část staročeských složených jmen, jako Dobrovít, Vítoslav, Hostivít apod. Příjmení Vítková má 4914 lidí,je na 142. místě a věkový průměr je 45 let.
Osobní jméno Jiří je jméno řeckého původu, pochází z řeckého geórgos a znamená zemědělec, rolník.
Jmeniny má 24. dubna. Jméno Jiří má 296090 lidí, je na 1. místě a věkový průměr je 50 let.
Příjmení Máj pochází ze jména měsíce, z konce nářečí německého – osobní jméno Bartolomaius = viz Bartoloměj nebo z německého osobního jména s kmenem Magin = síla, např. Maginhart.
Příjmení Máj má 184 lidí, je na 9181. místě a věkový průměr je 41 let.
Zdroje :
Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác. 2019 . ISBN 978-80-86781-40-2
Knappová, Miroslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat. Praha : Academia 2017. ISBN 978-80-200-2656-9
Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha : Knižní klub, 1998. ISBN 80-7176-731-X
Kotík, Antonín. Naše příjmení. Praha : A.Kotík, 1894
https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=211788&typ=prijmeni
Zuzana Majerová píše:
Neděle 10.03.2024 14:00
Dobrý den,
ráda bych zjistila etymologii příjmení Vrdlovec.
Velice děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 11.03.2024 14:43
Dobrý den,
příjmení Vrdlovec bylo – podobně jako příjmení Vrla – patrně odvozeno z moravského přídavného jména „vrlý“, což znamená rychlý, hbitý, ochotný (opak k nevrlý). Písmeno „d“ se pak do jména vložilo pro snazší výslovnost. Druhým možným vysvětlením je odvození ze slovesa „vrdlat“ = koktat.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 216. ISBN 978-80-86781-14-3.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 13 výskytů příjmení Vrdlovec v celé ČR: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Vrdlovec/hustota/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu