Etymologie dvou názvů
Text dotazu
Dobrý den, proč se prosím diskusi více osob před kamerou říká panelová? O jaký „panel“ se zde jedná? Vyvinul se snad název z toho, že je těch osob víc pohromadě, podobně jako jeden stavební panel je jakoby náhradou nebo spojením většího počtu klasických dílů, např. cihel?
Nacisté si pro utýrané vězně koncentráků vymysleli přezdívku musulmani. Proč? Snad proto, že pruhovaný vězeňský mundúr připomínal rovněž pruhovaný oděv muslimů v Orientě?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Původ slovního spojení „panelová diskuze“ můžeme pravděpodobně hledat v anglickém jazyce a výrazu „panel discussion“. Jedná se o diskuzi skupiny účastníků na určité téma, jíž jsou přítomni posluchači nebo diváci. Diskuze má zpravidla svého moderátora. Oxfordský výkladový slovník uvádí jako jeden z významů slova „panel“ skupinu odborníků, kteří prezentují svůj názor či mezi sebou diskutují. Diskuze s tímto označením tak souvisí právě se skupinou specialistů v daném oboru/odvětví, jež na takovéto diskuzi participuje.
Ke druhému pojmu jsme nalezli odkazy v literatuře a článcích věnovaných druhé světové válce nebo koncentračním táborům. Základní výklad slova „musulman“ je uváděn jako slangový výraz pro vězně z koncentračního tábora. Tento vězeň se nachází na pokraji smrti a jeho hlavní charakterovou vlastností je rezignace a odevzdanost; jako kdyby žilo jen jeho tělo a duše již byla vězeňským terorem usmrcena, je apatický ke svému okolí, nekomunikuje, reaguje pouze na řev dozorců a naprosto nedbá o svou tělesnou schránku. Jinde se za stěžejní aspekt označení vězně jako „musulmana“ jmenuje tělesná konstituce, extrémní hubenost způsobená zcela nedostačující stravou v koncentračních táborech (Hejduk). Někdy je způsob existence musulmanů řazen též ke druhům sebevraždy v koncentračních táborech (Kohoutová, s. 18).
V našem jazykovém prostředí bylo slovo „musulman“ přítomné již před 2. sv. válkou, původně jako označení pro muslima, mohamedána (do češtiny patrně přešlo z francouzštiny; def. z Ottovy všeobecné encyklopedie: „francizovaná forma arab. slova muslim“, s. 99). Přesné vysvětlení, proč příslušníci SS začali dané slovo v táborech používat jsme nenalezli, označení ale mohlo souviset s všeobecně rasistickým přístupem dozorců, tedy užití prvku odkazujícího k východnímu náboženství v rámci slangu či nadávky snad splňovalo účel – ať již s ohledem na oděv či fyzickou konstituci, anebo spíše na jisté duševní nastavení „musulmanů“.
Pro odbornější náhled problematiky Vám doporučujeme kontaktovat některou z vědeckých institucí zabývající se evropskými dějinami, případně vědce zaměřené přímo na 2. sv. válku (Historický ústav AV ČR, Ústav dějin FF UK, Ústav pro studium totalitních režimů…aj.).
Použité zdroje
BUTMI, N. A. a Georgij Vasil'jevič BUTMI. Kabbala, sekty a tajné spolky. V Praze: s.n., 1925, s. 73, 78.
FAURE, Élie a Otakar KUNSTOVNÝ. Dějiny umění, V: Duch tvarů. Praha: Aventinum, 1928, s. 57.
HEJDUK, Vítězslav. Čeština za mřížemi a dráty. [Naše%20řeč%2035,%201951,%20č.%203-4]Naše řeč 35, 1951, č. 3-4, s. 50-60. Dostupné také online: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4227 [cit. 18. 10. 2023]
KOHOUTOVÁ. Zuzana. Psychologie života v podmínkách koncentračního tábora. Diplomová práce. Praha, 2013. Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova. [online, cit. 18. 10. 2023] Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/51496
KORDA, Vladimír. Bolševici, Beneš a my. Praha: Orbis, 1941, s. 47, 114, 121.
Obzor: List pro poučení a zábavu. V Brně: Moravská akciová knihtiskárna, 11.1910, 33(11), s. 242.
Ottova všeobecná encyklopedie ve dvou svazcích. Praha: Ottovo nakladatelství v divizi Cesty, 2003. sv. 2, s. 99.
Velký slovník naučný: encyklopedie Diderot. Praha: Diderot, 1999. sv. 2, s. 958.
Voltaire a Karel HAVLÍČEK BOROVSKÝ. Některé pověsti. V Praze: J. Otto, 1905, s. 125.
https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/[…]/panel_1?q=panel
https://dictionary.cambridge.org/[…]/panel-discussion
https://www.merriam-webster.com/[…]/panel%20discussion
https://www.powerfulpanels.com/definition-panel-discussion/
https://neviditelnypes.lido[…]608_093047_p_spolecnost_wag
https://zlocinynacismu.estranky.cz/[…]/rejstrik-i---q.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.10.2023 22:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu