Etymologický základ názvu města Klatovy
Text dotazu
Dobrý den, potreboval bych vedet etymologický základ města Klatovy? Děkuji
Odpověď
Antonín Profous (PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. Díl II, CH-L, Praha : Česká akademie věd a umění v Praze, 1949, s. 232 233) uvádí dvojí význam
1) přivlastňovací MJ z příjmení Klát (dle spisku Františka Nekoly O původu názvu města Klatov z r. 1923)
2) základem je staročeské klát "pařez, špalek", MJ znělo původně Klatov a označovalo "mez na mýtině". Pozdější přechod MJ do množ. č. (14444 do Clatuow) lze vysvětlit analogií podle hojných plurálových jmen na -ovice.
Toto uvádí též LUTTERER, Ivan a ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 1997, s. 126.
Doporučujeme Vám návštěvu naší knihovny, kde si ve speciální studovně http://www.svkpl.cz/bis2.htm či všeobecné studovně http://www.svkpl.cz/studovna.htm můžete citované zdroje osobně prostudovat.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu